Naslovna » Turizam » Zvučna šetnja Dorćolom: Muzika inspirisana ulicama

Zvučna šetnja Dorćolom: Muzika inspirisana ulicama

U nedelju, 15. septembra od 18.00, biće organizovana prva Zvučna šetnja Dorćolom. Okupljanje posetilaca planirano je ispred UK Parobrod, odakle će šetnja i krenuti.

Svi zainteresovani trebalo bi sa sobom da imaju mp3 plejer ili neki smart uređaj kako bi sadržaj na licu mesta mogli da preuzmu. Organizatori su pripremili i određeni broj uređaja za ustupanje (uz neki lični dokument) prilikom početka šetnje.

Kolektiv ImprovE nastavlja seriju zanimljivih događaja koje u saradnji sa velikim brojem stranih i domaćih umetnika realizuje jednom mesečno na različitim lokacijama u gradu. Na poziv ovog kolektiva i u saradnji sa projektom „Zvučna mapa Dorćola“ sedmoro umetnika kreiralo je jedinstvene audio materijale sačinjene od snimaka prikupljenih na ulicama u kojima će se šetnja odvijati.

Tom prilikom, posetioci koji se priključe septembarskoj šetnji moći će da uživaju u muzici kao novom načinu doživljaja grada za stanovnike ali i posetioce. Posebno za ovaj događaj kreirana je mapa kretanja učesnika, ali je ona istovremeno i interaktivna jer ostavlja mogućnost samostalnog odabira najinteresantnije putanje.

Kolektiv ImprovE predstavlja platformu za promociju savremenih tendencija u kompoziciji, improvizaciji, sound art-u, pokretu i vizuelnoj umetnosti. Ova serija jednomesečnih događaja pokrenuta je krajem prošle godine i do sada je uspešno predstavljeno desetine umetnika koje beogradska publika retko gde ima priliku da vidi.

Učesnici projekta „Zvučna mapa Dorćola“ već dve godine bave se zvučnim mapiranjem ovog dela grada, prikupljajući najinteresatnije priče lokalnih stanovnika i autentučne zvuke sa obe strane Dušanove ulice. Tokom ove godine, ideja je proširena i na Savamalu, pa će se posle skoro završene istraživačke faze u javnosti pojaviti i nova mapa sa različitim pričama sa desne obale Save.

Proces beleženja ove vrste nasleđa važan je za kako za lokalni identitet u čijem očuvanju učestvuju i sami stanovnici, tako i za ukupno predstavljanje istorije, razvoja i svakodnevnice pojedinačnih delova Beograda. Osnovni način predstavljanja sadržaja jeste online mapa i anroid aplikacija predviđena za korisnike koji žele da celokupan doživljaj imaju na licu mesta za koje je sama priča vezana.

Umetnici koji su kreirali sadržaj su Hems, Mnemonic45, Atom/Output, Jan Nemeček, Zartzinfect, I Buried Paul, Sam svoj sopstveni ringišpil. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.