Naslovna » Izlasci » Sajmovi » 58. Beogradski sajam knjiga: Svečano otvaranje 20. oktobra

58. Beogradski sajam knjiga: Svečano otvaranje 20. oktobra

Međunarodni beogradski sajam knjiga, pod sloganom „Prostori i slobode“, svečano će biti otvoren u nedelju, 20. oktobra u 18.00, najavio je predsednik Odbora sajma knjiga Željko Ožegović.

On je podsetio da će za ljubitelje knjige sajamske kapije biti otvorene čitavog dana, što je praksa koja je uvedena prošle godine i koja se pokazala kao dobra.

– Prestižnu, 58. manifestaciju otvoriće Ljubivoje Ršumović, jedan od najvećih domaćih savremenih pisaca za decu. Time želimo da ispravimo malu nepravdu, jer do sada dečji pisac nikada nije otvorio sajam knjiga u Beogradu. Takođe, biće organizovan i bogat prateći program za decu – istakao je Ožegović.

Zemlja počasni gost ove godine biće Poljska, dok će se, kako je najavio, sajamskoj publici obratiti poznata poljska književnica srednje generacije Olga Tokarčuk, ovogodišnja kandidatkinja za Nobelovu nagradu.

– Treba istaći da će naredne godine zemlja počasni gost biti Kina, dok će 2015. to biti Indija. To što su velike zemlje, velike kulture iskazale unapred svoje interesovanje dovoljno govori kako svet gleda na ovaj, najvažniji događaj kod nas – istakao je Ožegović.

On je precizirao da će ove godine učestvovati 501 izlagač, što je izvesno povećanje u odnosu na prethodnu godinu, kada je bio 481.
– Osim Poljske, na sajmu će, između ostalih, učestvovati izdavači iz Francuske, Japana, Kine, Velike Britanije, Rusije, Nemačke, Indije, Španije, Holandije, Austrije i zemalja regiona. Oni će konkurisati za nagrade: Izdavač godine, Izdavački poduhvat godine, Dečja knjiga i Za najlepšu knjigu „Bogdan Kršić“, čija će svečana dodela biti 24. oktobra u podne, u sali „Slobodan Selenić“. Takođe, biće obeležene i značajne godišnjice, kao što je 120 godina od rođenja Miloša Crnjanskog, 200 godina od rođenja Njegoša, sedam decenija od smrti Dučića i dve decenije od upokojenja Desanke Maksimović – naveo je Ožegović.

On je podsetio da će i ove godine biti organizovana akcija prikupljanja knjiga za biblioteke u Srbiji, podsetivši da je lane skupljeno oko 1.600 izdanja. Takođe će biti organizovan Porodični dan (21. i 22. oktobar), a cena pojedinačne ulaznice od 250 dinara nije promenjena pet godina. Međunarodni beogradski sajam knjiga traje do 27. oktobra. (Beoinfo)

loading...