Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Slika ruske duhovnosti u Kraljevskom dvoru“

Izložba „Slika ruske duhovnosti u Kraljevskom dvoru“

Jedinstvena izložba „Slika ruske duhovnosti u Kraljevskom dvoru“ posvećena je ruskom duhovnom slikarstvu 18. i 19. veka. Predstavljene su slike i ikone koje se čuvaju u Umetničkoj zbirci Dvorskog kompleksa, Zadužbini Nj. V. Kralja Petra I na Oplencu i privatnim kolekcijama.

Akcenat izložbe je na delu istaknutog ruskog slikara perioda romantizma, Ivana Konstantinoviča Ajvazovskog, „Hrist hoda po moru“ iz 1849. godine, koja pripada Umetničkoj zbirci Dvorskog kompleksa, a koja potiče iz prvobitne kraljevske umetničke kolekcije.

Drugi deo izložbe ukazuje na ostvarenja ruske ikonopisne škole 18. i 19. veka, koja su pripadala umetničkoj kolekciji dvora Nj. V. Kralja Petra I. Izložbu upotpunjuju ruske ikone koje se čuvaju u privatnim kolekcijama, koje otkrivaju različite stilske karakteristike ruskog ikonopisa.

Kroz poseban segment biće predstavljena ruska izdanja iz biblioteke Dvorskog kompleksa s kraja 19. i početka 20. veka posvećena ruskoj umetnosti i ikonopisu, koja ukazuju na kulturne veze i međusobne umetničke uticaje Rusije i Srbije.

Izložba „Slike ruske duhovnosti u Kraljevskom dvoru“ otvorena je za posetioce svakog dana do četvrtka, 24. oktobra, u terminima od 11.00 i 14.00 u Belom dvoru, a posetu je potrebno najaviti jedan dan unapred na 3064-075. (danubeogradu.rs)