Naslovna » Izlasci » Pozorište » Pozorište ponedeljkom: Mi deca sa stanice Zoo
Mi deca sa stanice Zoo
Mi deca sa stanice Zoo

Pozorište ponedeljkom: Mi deca sa stanice Zoo

U nastavku serijala Pozorište ponedeljkom biće održana predstava Mi deca sa stanice Zoo, 14 . oktobra od 20.00 u Domu omladine Beograda.

Kultni roman Mi deca sa stanice Zoo pretočen je u istoimenu predstavu u izvođenju Centra za kulturnu edukaciju „Studio“. Reditelj Nenad Radović rekao je da je ovo dramatična ispovest Kristijane F, trinaestogodinje devojčice čija priča počinje u okolini jednog od kvartova Berlina. Ona u ovoj ličnoj ispovesti, opisuje životne situacije i porodične odnose koji su nju, kao i njene mnogobrojne vršnjake odveli put droge.

„Okruženje generalno najviše utiče na razvoj svakog maldog čoveka. Ukoliko dete nema druga interesovanja osim ‘bleje’ sa ekipom iz kraja, ne možemo da očekujemo da će to dete odrastati na normalan način. Na ulici se najlakše postaje žrtva droge, zato što je prisutna na svakom ćošku. Sve počne bezazleno od jednog džointa i najčešće mladi ljudi ne budu ni svesni da su postali zavisnici od heroina, dok se ne nađu u situaciji da nemaju ni novac ni drogu. Tada postaju svesni problema, ali kasno“, objašnjava Radović.

Svako društvo i svaki grad ima svoju stanicu Zoo, što ovu priču čini univerzalnom. Upravo zbog toga, važno je staviti akcenat na odgovornost društva i javnosti za ovaj problem.

„Kristijanina priča je primenljiva i aktuelna uvek. Svako vreme nosi nešto svoje, ali ono što je zajedničko za sve generacije jeste opasnost od droge. Društvo je naravno odgovorno u određenoj meri, ali društvu, odnosno sistemu to i odgovara. Sa druge strane, možda i veća odgovornost je na roditeljima i prosvetnim radnicima, jer pravovremena edukacija je jedini lek protiv droge“, ističe reditelj.

Predstava Mi deca sa stanice Zoo, realizovana je 2010. godine pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu grada Beograda u saradnji sa Centrom za prevenciju narkomanije Opštine Zvezdara. Do danas ju je odgledalo više od 5.000 gledalaca, a učestvovala je i na Internacionalnom pozorišnom festivalu za mlade Rudolštalt u Nemačkoj, 2010. godine.

Učesnici u predstavi su članovi Studi Centra. Cena ulaznice je 200 dinara, a uz đačku knjižicu u prodaji 50 ulaznica po ceni od 100 dinara. (danubeogradu.rs)