Naslovna » Turizam » Šetnja Beogradski zadužbinari tokom oktobra
Beogradski zadužbinari
Beogradski zadužbinari

Šetnja Beogradski zadužbinari tokom oktobra

U petak, 4. oktobra od 16.00, ispred zgrade Beogradske zadruge u Karađorđevoj 48 započinje prva od šetnji nazvana Beogradski zadužbinari u okviru Beogradskih šetnji.

Biće realizovane još dve šetnje do kraja sezone, 11. i 18. oktobra.

Najnoviji program obilaska grada, za kraj ovogodišnje sezone, pripremio je Centar za kulturne inicijative „Kulttura“. Od Savamale, pored Zelenog venca, preko Terazijskog platoa, Vlajkovićevom, Svetogorskom, Cetinjskom, Knez Mihailovom, do Studentskog trga, tokom dvoipočasovne šetnje biće ispričana priča o najpoznatijim od zadužbinara: Luki Ćeloviću, Nikoli Spasiću, Persidi i Risti Milenkoviću, Simi Andrijeviću Igumanovu, Đoki Vlajkoviću, Vlajku Kaleniću, Nikoli i Evgeniji Kiki, Iliji Milosavljeviću Kolarcu, Kapetan Miši Nastasijeviću ali i jednom broju manje poznatih dobrotvora.

„Svi mi umiremo jednom a veliki ljudi po dva puta: jednom kada ih nestanu sa zemlje a drugi put kada propadne njihova zadužbina“, zapisao je Ivo Andrić u romanu „Na Drini ćuprija“, delu u čijem je središtu jedna zadužbina. Ova misao na najbolji način odražava suštinu zadužbinarstva i udes koji je ovu plemenitu instituciju zadesio posle Drugog svetskog rata.

Šetnja Beogradski zadužbinari je priča o tome kako su nekadašnji žitelji Beograda stekli imetak, šta su i u koju svrhu podarili svom rodu. To je pokušaj da se osvetli ovaj plemeniti čin čiji koreni dosežu u srednji vek, jedno podsećanje na one koji su grad ukrasili zdanjima podignutim svojim novcem, ali i finansirali mnoge šire nepoznate aktivnosti, ostavljajući primer kako se rodoljublje pokazuje delom i ličnim primerom.

Prijave na telefon 066/056-906 i 066/056-096 ili na mail kontakt@beogradskesetnje.rs. (danubeogradu.rs)