Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » 54. Oktobarski salon: Dodeljene nagrade
Oktobarski salon
Oktobarski salon

54. Oktobarski salon: Dodeljene nagrade

U RK „Kluz“ u Knez Mihailovoj danas će biti zatvoren 54. Oktobarski salon.

O Nagradi 54. Oktobarskog salona odlučivao je tročlani Žiri, koji čine istoričarka umetnosti i kustoskinja Bojana Pejić, zatim Dirk Moleman, kustos Instituta za umetnost u javnom prostoru u Grazu (Universalmuseum Joanneum) i Vladimir Miladinović, prošlogodišnji laureat Nagrade Oktobarskog salona.

Žiri je odlučio da ove godine učini mali presedan i doneo je odluku da Nagradu podele četiri umetnice, od kojih sve četiri dobijaju zasluženu čast a četvrta dobija i čast i novac. Nagradu dele tri feministička rada koja se bave pozicioniranjem žena u društvu: video instalacija „Ja, ti i sve koje znamo“ Fljake Haliti, vez „166987 uboda“ Lane Čmajčanin i „Ride to Recoil“ Adele Jušić.

Novčana nagrada dodeljena je umetnici Andrei Palašti iz Novog Sada za prostornu instalaciju „Balkan Disco“. Žiri je nagradu obrazložio sledećim rečima:
„Ova instalacija vizuelno i prostorno istražuje popularnu kulturu koja nastaje u dijasporičnom kontekstu i iziskuje prihvatanje ‘specifičnog’, odnosno ‘novog’ životnog stila. Ovaj novi kontekst je teško opterećen problemima i nerešenim pitanjima kojima se upravlja postojeći kontekst ‘kod kuće’. Postavka instalacije, sa ikoničnim elementima (portretima na fotografijama) i osvetljenjem, kritikuje sablasne ideologije nacionalizama“.

Sinoć je dodeljena i Nagrada Kulturnog centra Beograda, koja podrazumeva organizovanje samostalne izložbe 2015. godine u jednom od galerijskih prostora Centra. Ovogodišnja dobitnica Nagrade je Margareta Kern za video rad „Stanje (i ) tela(o)“, iz eksperimentalnog ciklusa „Kome pripada svet“, iz produkcije 2013. godine.

Posle šest nedelja trajanja, 54. Oktobarski salon sa naslovom „Niko ne pripada tu više nego ti“ završava se večeras posle performansa umetnice Lale Raščić „Bilo koji objekat“ (19.00) i koncerta Ane Ćurčin. (danubeogradu.rs)