Naslovna » BG svaštara » Književnost » Arhipelag: Vladimir Tasić – Oproštajni dar
Arhipelag: Vladimir Tasić - Oproštajni dar
Arhipelag: Vladimir Tasić - Oproštajni dar

Arhipelag: Vladimir Tasić – Oproštajni dar

Novo izdanje romana Oproštajni dar objavila je izdavačka kuća Arhipelag. Tako je Vladimir Tasić započeo saradnju sa ovim izdavačem, koja podrazumeva objavljivanje novih ali i prethodnih piščevih knjiga.

Počinjući kao roman o porodičnom životu u poremećenom istorijskom okviru devedesetih godina, Oproštajni dar prerasta u uzbudljivo i snažno pripovedanje o dramatičnoj potrazi za bratom i o iskustvu nove emigracije. Posle nestanka brata za koga je dubinski vezan, Tasićev junak odlazi iz Novog Sada, u čijoj mitologiji i svakodnevici ovaj roman nalazi jedno od svojih plodonosnih središta, da bi tek u Kanadi, u svom sasvim novom životu koji nipošto nije oslobođen iskustava života koji je napušten, saznao pravu istinu o bratu i njegovom nestanku.

Oproštajni dar koji nepogrešivo stiže na njegovu kanadsku adresu suočiće Tasićevog junaka sa sudbonosnim iskušenjem i s potresnim saznanjem. Sugestivna i vrtložna priča u romanu Oproštajni dar otkriva pisca izuzetne snage i nesvakidašnje imaginacije i kulture. Za kratko vreme ovaj roman Vladimira Tasića prepoznat je kao jedno od ključnih dela nove srpske književnosti i kao knjiga koja prevazilazi okvire trenutka u kome je objavljena i svoje prvobitne recepcije. Stalno interesovanje čitalaca i nova izdanja ovog romana to nesumnjivo potvrđuju.

Oproštajni dar je, po nepodeljenom mišljenju kritike, jedan od najboljih srpskih romana napisanih posle 2000. godine. Za ovaj roman, objavljen prvobitno 2001. godine, Vladimir Tasić je dobio Nagradu Radio Beograda za knjigu godine na srpskom jeziku. Oproštajni dar je uvršćen među deset najboljih srpskih romana napisanih posle pada Berlinskog zida.

U međuvremenu, roman je objavljen na francuskom, nemačkom, engleskom, slovačkom i slovenačkom jeziku. U svim zemljama u kojima se pojavio naišao je na odličan prijem kod kritike i publike. (danubeogradu.rs)

MESEC POKLONA: Tačan odgovor je: (Arhipelag), Novi Sad, Kanada, Beograd, Berlin. Dobitnica knjige je Marija Šaranović, 064239…