Naslovna » BG svaštara » Ekologija » Green Fest: Dodeljene nagrade za najbolje filmove
Green Fest - dodela nagrada
Green Fest - dodela nagrada

Green Fest: Dodeljene nagrade za najbolje filmove

Dodelom nagrada za najbolje filmove na festivalu i projekcijom filma „Crna riba“, završen je četvrti Međunarodni festival zelene kulture Green Fest.

Sa 106 filmova u konkurenciji za nagrade festivala iz 24 zemlje, šest revijalnih filmova i više od 9.000 posetilaca, ovogodišnji Green Fest je oborio sve rekorde iz prethodnih godina, i još jednom potvrdio da je zelena kultura osvojila Beograd.

Film „Evolution of Beastliness“ dečjeg filmskog studija „Detective“ iz Rusije dobitnik je nagrade za najbolji amaterski film u kategorji do 18 godina. Nagrade za amaterske filmove su osvojili i Marko Žunić iz Srbije za film „Four Colours of Green“ (u kategoriji od 18 do 27 godina) i studenti Politehničkog univerziteta iz Milana za film „Scenario for Green Island“ (u kategoriji preko 27 godina).

Specijalnu nagradu Sekretarijata za zaštitu životne sredine je osvojio Dmitro Bondarčuk iz Ukrajine za film „Traffic„. Specijalna priznanja su osvojili filmovi „Rastanak zelene“ (Aljoša Dakić, Srbija) i „Lead Generation“ (Aleksandra Aleksovska, Makedonija).

U kategoriji kratkog filma, prvu nagradu je osvojio film „Harvest„, autora Nir Nadler i Chaja Hertog iz Holandije, dok je II nagradu osvojio autor Sergey Tsyss iz Rusije za film „Second Wind„. Specijalno priznanje je osvojio film „Ne to seme, Svetislave“ (Pavle Čelić, Srbija) i film „Fair Play“ (Branko Ištvančić, Hrvatska) .

Autoru Edvardu Vodišeku uručena je nagrada za film „Zvuk vode„, koji je pobedio na konkursu „Pronađi inspiraciju za ekomotivaciju“. Brojni gosti Doma omladine Beograda su tokom prethodna tri dana doprineli širenju „zelenih“ ideja.

Za ova tri dana posetioci su mogli da pogledaju ukupno 54 filma u kategorijama takmičarskog i revijalnog filma, održano je 18 kreativnih i ekoloških radionica za učenike osnovnih i srednjih škola, predavanja i panel-diskusije za studente i širu javnost, a svi posetioci su, u okviru izložbenog programa mogli da pogledaju inovacije, izložbe, „zelene“ proizvode, inicijative i tehnologije i da se uključe u društveno odgovorne kampanje. (danubeogradu.rs)

loading...