Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Nova godina 2014: Doček u Beču

Nova godina 2014: Doček u Beču

Jedan od najuzbudljivijih evropskih gradova u novogodišnjoj noći je austrijska prestonica. Nova godina 2014. u Beču moći će da se dočeka na zemlji, vodi ili u vazduhu – bezbroj je mogućnosti!

Najpoznatije zvono u Austriji, „Pumerin“ u katedrali Sv. Stefana u centru Beča, označiće početak nove 2014. godine. A pre toga, na samom trgu ispred katedrale bečke škole plesa nude brze kurseve valcera. Oko 800.000 ljudi iz čitavog sveta će na „Novogodišnjoj stazi“ u samom centru grada slaviti doček Nove godine. Program duž „Novogodišnje staze“ trajaće od 31. decembra od 14.00 do 2.00 iza ponoći.

U ponudi će biti gastronomske kolibe, koncerti na otvorenom i zabava za sve uzraste sve do valcera. Bečlije rado započinju novu godinu u tročetvrtinskom taktu. To je strast u kojoj Bečlije uživaju i tokom sezone balova, na primer na „Grand balu“ u palati Hofburg ili na Novogodišnjoj gala večeri u palati „Ferstel“ kao i u bečkoj gradskoj kući.

Za sve one koji vole da gledaju vatromet preporučuje se prostor ispred Velikog točka, kod Glavne biblioteke ili Dunavski toranj (Donauturm). Takođe su u ponudi i brojni noćni izleti brodom ili katamaranom na Dunavu. Na ekskluzivnu novogodišnju vožnju na šinama poziva tzv. „Palata na šinama“, voz „Majestic Imperator“.

Ono što je takođe obavezno među Bečlijama jeste čuveni „Doručak protiv mamurluka“, 1. januara od 11.00 ispred bečke gradske kuće, gde se na velikom platnu uživo prenosi Novogodišnji koncert Bečke filharmonije. (ComPress / danubeogradu.rs)