Naslovna » Izlasci » Festivali » Otvoren četvrti Green Fest
Green Fest - otvaranje
Green Fest - otvaranje

Otvoren četvrti Green Fest

Projekcijom filma „GMO OMG“, večeras je svečano otvoren 4. Međunarodni festival zelene kulture Green Fest koji se održava od 13. do 15. novembra u Domu omladine Beograda.

Prepuna sala, film o veoma aktuelnoj temi i petominutni aplauz posle filma najbolje opisuju raspoloženje koje je vladalo na otvaranju ovogodišnjeg Green Fest-a. Publika je „u dahu“ pogledala film „GMO OMG“ o genetski modifikovanim organizmima, a diskusija o ovoj temi se spontano nastavila, posle projekcije, u holu Doma omladine.

„Green Fest je festival svih nas. I svima nama je namenjen. Sekretarijat od samog početka podržava Green Fest, koji je ispunio daleko više nego što su bila očekivanja. Ovi mladi i kreativni ljudi su u potpunosti opravdali ukazano poverenje, i po četvrti put su omogućili sjajan filmski, obrazovni i izložbeni program“, rekao je Goran Trivan, sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda.

„Izuzetno nam je zadovoljstvo što sve veći broj ekoloških manifestacija postoji, i što prepoznaju Dom omladine Beograda kao partnera za realizaciju svojih aktivnosti. Green Fest je svakako najprepoznatljiviji festival koji se bavi temom životne sredine i meni je, lično, drago što u nazivu postoji reč kultura, jer kultura jeste i naš odnos prema zajedničkom okruženju“, naveo je Marko Stojanović, direktor Doma omladine Beograda.

„Zahvaljujući partnerima, saradnicima i prijateljima, kao i svima koju posećuju Green Fest, postali smo najveći festival ove vrste u regionu jugoistočne Evrope. Ponosni smo što smo stavili Beograd na mapu zelenih svetskih metropola“, kazala je Ivana Jovčić, izvršni direktor Centra za unapređenje životne sredine.

Prvog dana festivala je zabeležena sjajna poseta učenika osnovnih i srednjih škola u okviru obrazovnog segmenta festivala, kao i deo namenjen studentima i široj javnosti. Više od 400 posetilaca je učestvovalo u ovom segmentu programa koji je zvanično počeo kreativnim radionicama za najmlađe sugrađane.

Drugi „zeleni“ dan

I u četvrtak, raznovrsni sadržaji očekuju sve posetioce Green Fest-a, od čega se izdvajaju panel-diskusija „Mediji i životna sredina“ (Sala Amerikana od 15:00), projekcije takmičarskih filmova u kategoriji kratkog i amaterskog filma (Sala Amerikana od 18:15), kao i revijalni filmovi „Bačeni u đubre“ (Velika sala od 17:30) sa oskarovcem Džeremi Ajronsom i izuzetno snažan film švedskog reditelja Stefana Jarla – „Prepuštanje“ (Velika sala od 20:00).

Green Fest je međunarodni festival zelene kulture koji spaja film, umetnost, obrazovanje i „zelene“ vrednosti u jedinstven kulturni izraz. Svi posetioci će moći da uživaju, između ostalog, u izložbama Nikole Šolića „Una Voda“, Svetskog fonda za prirodu „Vodeni lavirint“ i Zelene Srbije. Predstaviće se Arboretum Šumarskog fakulteta senzornim vrtom, pokrovitelj Festivala – kompanija Vip mobile Zen baštom, Centar za promociju nauke interaktivnom instalacijom „Deset otvorenih pitanja nauke“, recan Fondacija haljinom i solarnom sušarom od aluminijumskih konzervi, solarna centrala elektrotehničke škole „Rade Končar“ kao i drugi izlagači, njih 19, različitim interaktivnim sadržajima.

Organizatori festivala pozivaju sve posetioce da se uključe u akciju „Moj komšija bez krova“ i da doniraju korišćenu garderobu, koja će biti podeljena našim komšijama – beskućnicima pre nastupajuće zime. (danubeogradu.rs)