Naslovna » BG svaštara » Književnost » Peščana hronika: Promocija u Kolarcu

Peščana hronika: Promocija u Kolarcu

Posle izuzetno posećenih promocija u Domu omladine, Domu kulture Studentski grad, SKC-u i KC Novog Sada, Peščana hronika Pavla Zelića još jednom će biti predstavljena beogradskoj publici u maloj sali Kolarčeve zadužbine u četvrtak, 21. novembra od 19.30.

Na ovoj književnoj večeri, pored autora, o romanu će govoriti njen recenzent, istoričar Predrag J. Marković i književni kritičar Mladen Vesković.

Peščana hronika po prvi put u srpskoj književnosti opisuje velike posleratne radne akcije, a konkretno se bavi izgradnjom Novog Beograda, koji predstavlja simbol obnove zemlje i njenih ambicioznih stremljenja ka budućnosti. Roman stavlja radne akcije u širi društveno-politički, istorijski pa i socijalni kontekst, ali su pre svega iskorišćene kao zamajac za jednu uzbudljivu i fantastičnu priču sa jakim i uverljivim likovima koji proživljavaju kroz brojne upečatljive male i velike doživljaje sve ono lepo i ružno što nas je zadesilo tokom mnogih intenzivnih godina koje su za nama.

O romanu Pavla Zelića, Marković je rekao da je u pitanju „fantastična priča o najvećem zlu iz najstrašnijeg vremena koje progoni novi grad, koji je i sam snoviđenje niklo iz močvara i peska; a sve to ispričano pomoću pedantne istorijske rekonstrukcije tako retke u nas“… (danubeogradu.rs)