Naslovna » BG svaštara » Književnost » Arhipelag: Marko Sosič – Balerina, balerina
Marko Sosič
Marko Sosič

Arhipelag: Marko Sosič – Balerina, balerina

Izdavačka kuća Arhipelag objavila je roman Balerina, balerina koji je napisao poznati slovenački pisac Marko Sosič.

Ovo je prvo delo Marka Sosiča na srpskom jeziku, a objavljeno je u ediciji Sto slovenskih romana u prevodu Ane Ristović.

Junakinja u romanu Balerina, balerina je nehotični, ali utoliko pouzdaniji hroničar uzbudljivog sveta svakodnevice: od odlaska na mesec i rata u Vijetnamu, preko objave hirova potrošačkog društva, do životne istorije njene majke. Devojčica odrasta i upija senzacije iz svoje svakodnevice i o njima priča s puno snage i strasti. Svaki od tih događaja ispunjava njen život i obeležava jedan trenutak odrastanja.

Budući da je junakinja romana svojom bolešću izdvojena od tipične socijalizacije, ona utoliko strasnije posmatra i komentariše svet iz perspektive u čijoj nevinosti provejava jedno dublje razumevanje užurbanog sveta u čijim komplikovanim relacijama nestaju najvažnije stvari svakodnevnog života. Tako nastaje nesvakidašnja perspektiva ovog romana u kojoj se ukrštaju mnogobrojni glasovi i utisci, kao i nekoliko jezika. A svakodnevica dobija lice koje najčešće ne primećujemo.

Književna kritičarka Vladislava Gordić Petković u pogovoru srpskom izdanju romana Marka Sosiča kaže: „Balerina, balerina je roman o petnaestogodišnjoj autističnoj devojci; pratimo njenu bolnu i poetičnu rekonstrukciju sveta, sazdanu na problematičnoj prirodi realnog i oniričnog, na detaljima iz porodičnog života i odlomcima medijske stvarnosti koja teče tamo negde, izvan granica dvorišta njene kuće. Saznajni svet pripovedačice je ograničen, njena percepcija je nepouzdana, a tu nepouzdanost omeđuju mentalna bolest, dezorijentisanost, atemporalnost: iako na početku romana puni petnaest godina a na kraju umire u tridesetoj, čini se da se nismo izmakli iz kategorije univerzalnog prezenta“.

Slovenac u Trstu

Osim kao pisac, Marko Sosič (1958) je veoma poznat kao reditelj i najugledniji je predstavnik slovenačke kulturne scene u Italiji. Režirao je predstave u više slovenačkih i italijanskih pozorišta, piše radio drame za slovenački radio u Trstu, a najveći deo dosadašnje pozorišne karijere upravnika i umetničkog direktora proveo je u Slovenskom stalnom gledališču u Trstu. Dobitnik je niza pozorišnih i filmskih nagrada.

Pored romana Balerina, balerina, Marko Sosič je autor je knjige proze Rosa na staklu, „autobiografske pozorišne hronike“ Hiljadu dana, dvesta noći, kao i romana Tito, amor mijo. Za roman Balerina, Balerina dobio je specijalno priznanje „Umberto Saba“ i nagradu „Uskrsnuće“. Roman Balerina, Balerina dramatizovan je u Trstu, dok je slovenačka kompozitorka Petra Strahovnik, inspirisana ovim romanom, napisala muzičko delo „Panisterija“. (danubeogradu.rs)

MESEC POKLONA: Tačan odgovor: svet i granica. Dobitnik je Predrag Miletić 06426….

loading...