Naslovna » Izlasci » Muzika » Clubbing » Derrick Carter u Depou, 28. decembra

Derrick Carter u Depou, 28. decembra

Čuveni čikaški producent i legendarni house DJ Derrick Carter nastupiće u subotu, 28. decembra od 22.00, u Depou (Travnička 3) u Savamali.

Ograničen broj ulaznica za ovu žurku već je u prodaji na blagajni Doma omladine, Bilet centra i drugim prodajnim mestima Eventima i Gigstixa po ceni od 500 dinara.

Posle nastupa Green Velveta, ova žurka je druga u nizu kojima ovdašnja DJ asocijacija „Kozmik“ obeležava dve decenije rada. Njeni osnivači Boža Podunavac, Gordan Paunović i Vlada Janjić nastupiće u Depou zajedno sa DJ Brkom i tako, na jednu noć, obnoviti prvo klupsko house veče u Beogradu, koje se održavalo pod nazivom „Divine“ od 1996. do 1998. godine u kultnom klubu „Industria“.

Jedan od ključnih aktera čikaške house scene, Derrick Carter, uvršten je i u izbor 100 najpoznatijih građana Čikaga, gde su još svega dva house producenta: Felix Da Housecat i Frankie Knuckeless. Ono što ga bolje predstavlja među planetarnih ljubiteljima plesne muzike, svakako je nekoliko studijskih, kompilacijskih i čak 14 miks albuma, te desetine singlova i više od stotinu remiksa.

Izdavačka kuća „Classic“, koju Luke Solomon i on osnivaju 1995. godine, svrstava se u red najuticanijih a zanimljiva je što je Carter u samom početku najavio da će posle sto izdatih ploča prestati da objavljuju na vinilu, što se i desilo deset godina posle. Famozna etiketa danas objavljuje samo digitalna izdanja i CD kompilacije.

„Vrednost disk džokeja dolazi iz njihove kolekcije. Kada nastupate više od dve decenije, steknete prilično široko muzičko iskustvo. Nekad zavrtim stvar iz 1990. i klinci me pitaju šta je to upravo bilo, pa kad im pokažem da je traka izašla pre nego što su se rodili, ne veruju da je i tad postojala takva muzika“, reči su kojima Carter ujedno objašnjava trenutni trend povratka cele house scene njenim korenima.

Jedan od nastupa koji je uzburkao celu novu mejnstrim scenu desio se na gigantskom festivalu Tommorowland 2012. kada su zajedno nastupila tri čikaška house veterana DJ Sneak, Mark Farina i Derrick Carter. House klasici poput Carterove „Where U At“ danas su poput modela za nova izdanja koja sve više podsećaju na rani zvuk čikaške produkcije.

Carter je prepoznatljiv i po tome što njegovi setovi obiluju neobjavljenim trakama, remiksima koje radi samo za nastupe, te raritetnim izdanjima koja se danas mogu pronaći samo kod ekstremnih kolekcionara poput njega. (danubeogradu.rs)