Naslovna » Izlasci » Mini BG vesti: Fajront žurke, Dan ljudskih prava, srpska fantastika…

Mini BG vesti: Fajront žurke, Dan ljudskih prava, srpska fantastika…

»»» U petak će u novom klubu na vodi Fajront premijerno nastupiti TD bend, poznat po širokom repetoaru haus, pop i rok hitova. Dan kasnije rezidenturu, uz najkvalitenije dip, disko i haus melodije, nastavlja DJ Nenad Bućić, kome će gost ovoga puta biti DJ Bilke. Fajront se nalazi nedaleko od Brankovog mosta, preko puta Muzeja savremene umetnosti, i predstavlja miks komfornog lounge bara, restorana i urbanog kluba. Ulaz je slobodan.

»»» Povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra, Wake Up production u saradnji sa Domom omladine Beograda, E.T.M. produkcijom i Teatrom Dodir, organizuje kampanju ?STOP!- kršenju ljudskih prava?, koja započinje tog dana specijalnim tematskim programom u Domu omladine, od 11.00 do 15.00. Ulaz je slobodan.

»»» Jedan od najprevođenijih savremenih srpskih pisaca, Zoran Živković, u četvrtak, 12. decembra od 19.00, u Ustanovi kulture Palilula (Mitropolita Petra 8) održaće predavanje „Srpska fantastika u prevodu“. Predavanje će biti posvećeno pitanjima koja se tiču ostvarivanja potrebnih preduslova da književna dela domaćih autora budu objavljena u edicijama stranih izdavača, kao i važnosti ovog procesa kako za same autore tako i za srpsku književnost i kulturu uopšte.

»»» Izložba slika Vladimira Antovića biće otvorena u subotu, 7. decembra u 20.00 u Ateljeu Otklon. U pitanju su „male slike“ blagog reljefa.

»»» Bend Luz Azul nastupiće u Klubu Akademije 28 u subotu 7. decembra od 22.00. Jedinstveni bosa nova džez bend izvodi muziku Brazila kao i džez standarde. Ulaz je slobodan.

»»» Od 6. (19.00) do 22. decembra u Galeriji Artget (Trg Republike 5/I) biće otvorena izložba „Ono što se vidi a ne čuje„. Autor projekta Put Bruk predstaviće fotografije Stiva Dejvisa, Stiva Lisa, Are Ošagana, Džozefa Rodrigesa i Ričarda Rosa. Radovi su nastali u američkim zatvorima, a neke fotografije snimila su zatvorena deca, aparatima dobijenim od nastavnika ili socijalnih radnika. Galerija je otvorena svakog dana osim nedeljom od 12.00 do 20.00. U subotu, 7. decembra od 13.00, Pit Bruk će detaljno govoriti o projektu.

»»» U petak, 6. decembra od 20.00 u sali Guarneriusa (Džordža Vašingtona 12) nastupiće violinisti Jovan Bogosavljević i Marija Rajković, sa gudačkim ansamblom Hibridi. Na programu su kompozicije Baha, Tartinija i Vivaldija.

»»» Beogradski bend Mrcine objavio je drugi album „Shelter Music, koji će predstaviti na nastupu 7. decembra u klubu Kuglaš. Album sa 10 pesama objavila je nezavisna kuća „Slušaj najglasnije!“ iz Zagreba, a prati ga i spot za singl „Whoroscope“. Mrcine će pesme sa albuma prvo predstaviti u beogradskom klubu a potom će uslediti i koncerti u drugim gradovima Srbije i regiona. Ulaznica košta 200 dinara.

»»» Druga po redu izložba iz Zbirke grafika Srpske pravoslavne crkve „Bakrorezi Zaharija Orfelina iz Muzeja Srpske pravoslavne crkve“ biće otvorena od 6. do 12. decembra (10.00-17.00) u galeriji Beogradske tvrđave u Unutrašnjoj Stambol kapiji. Izložbu realizuje JP „Beogradska tvrđava“ u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

»»» Četvrtu godinu zaredom Radio Beograd donosi svojim slušaocima direktne prenose iz Metropoliten opere u Njujorku. Od 7. decembra do 10. maja, na radijskoj pozornici smenjivaće se, svake subote, 22 operske predstave u izvođenju najvećih zvezda operske umetnosti danas. Među njima su: Rene Fleming, Džojs Di Donato, Ana Netrebko, Sjuzan Grejem, Debora Vojt, Sondra Radvanovski, Elina Garanča, Željko Lučić, Jonas Kaufman, Ramon Vargas, Huan Diego Flores, Vitorio Grigolo, Ildar Abdrazakov, Tomas Hempson, Dmitri Hvorostovski i mnogi drugi. Direktni radijski prenosi iz Metropoliten opere su najdugovečniji kontinuirani radijski program u svetu i ove godine se obeležava njihova 83. sezona. Sezonu otvara Verdijev Rigoleto sa Dmitrijem Hvorostovskim u glavnoj ulozi, 7. decembra od 18.30.

»»» U Muzeju nauke i tehnike započinjemo sa decembarskim ciklusom predavanja „Hemija i računari„. Prvo predavanje biće održano u ponedeljak, 9. decembra od 18.00, a dr Svetozar Niketić pričaće o „kompjuterima u hemiji – sponi između prošlosti i budućnosti“.

»»» U novobeogradskoj Blok galeriji (Jurija Gagarina 221) od 6. (19.00) do 19. decembra biće otvorena izložba „Sećanja u nestajanju 02“ autorke Željke Momirov. Na izložbi će biti predstavljeno šest prostornih instalacija, rađenih u kombinovanoj tehnici, digital printa na juviduru i kliritu, dimenzija 400 x 250 centimetara, nastalih u poslednje dve godine.

»»» U nedelju, 8. decembra u bioskopu Cineplexx Delta City biće organizovan porodični dan. Svi posetici bioskopa će imati priliku da pogledaju najaktuelnije filmove na velikom platnu i da se zabave u aktivnostima specijalno pripremljenim za njih od 12.00 do 17.00. (danubeogradu.rs)

loading...