Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Sedmi Festival nauke: Rekord u posećenosti
Festival nauke

Sedmi Festival nauke: Rekord u posećenosti

Četiri festivalska dana, pet lokacija, sedam superheroja nauke i 31.000 superheroja posetilaca obeležili su sedmi Festival nauke, koji je održan od od 5. do 8. decembra u Beogradu.

Neobične interaktivne postavke, spektakularni naučni šou programi, razigrane radionice kreirane za najmlađe kao i ozbiljne naučne debate o aktuelnim problemima privukle su posetioce iz cele Srbije, ali i zemalja regiona.

Festival je ove godine ugostio 15.000 školaraca koji su stigli u posetama organizovanim od strane više od tri stotine škola. Tokom četiri dana festivala najviše đaka stiglo je iz Čačka, dok su najveći put prevalili gosti iz Zubinog Potoka, Kosovske Mitrovice, Skoplja, Mrkonjić Grada… Njih je na festivalskim lokacijama dočekalo 550 učesnika iz 52 naučno-obrazovne institucije.

Da je Festival nauke postao pravo mesto za zabavu i učenje, dokaz je i rođendan jednog posetioca koji je svoj praznik proslavio baš na Festivalu nauke.

Festival sa velikim VAU

Festival naukeU bivšoj Robnoj kući „Kluz“, sada poznatoj kao Zepter Expo, brojni posetioci otkrili su sve tajne naše planete uz pomoć NIS-a i postavke „Od Zemlje Zemlji“. Najhrabriji su se usudili da „Zatalasaju geografiju“, mnogi su posmatrali kako nastaje cunami na „Plavoj planeti“, dok je veliko interesovanje izazvala i „Savršena simulacija“ pomoću koje su svi zainteresovani na kratko postali zvezde filmova. Uz njih su zablistali i naučnici-školarci, festivalski Eskpertinejdžeri koji su u posebnoj zoni demonstrirali svoja zadivljujuća znanja i sposobnosti.

Studentski kulturni centar i ovog festivala bio je mesto zanimljivih šou programa i zabavnih naučnika koji su stigli iz cele Evrope. Najveće interesovanje izazvali su gosti sa Lund univerziteta koji su svojom biološkom predstavom „Šou sa velikim VAU“ oduševili publiku svih uzrasta. Psihološke igrice i čuveni eksperimenti bili su pravi mamac da posetioci shvate da „Po ruci se poznaju junaci“. Galeriju SKC-a oživele su naučne radionice i brojni eksperimenti, među kojima su se izdvojili francuski trikovi naučne trupe „Les Atomes Crochus“.

Galerija Narodne banke Srbija privukla je sve željne putovanja u svemir, koji su odlučili da postanu „Zvezdani detektivi“ i da se upuste u avanturu „Pravac svemir“. Novi festivalski prostor, zgrada bivšeg Eurosalona, postala je pravo naučno igralište za najmlađe posetioce. Njihovu pažnju na prečac je zaokupio „Miš beli – heroj smeli“, a mnogi su bili zainteresovani za naučnu diskoteku postavke „Čarolije ili laboratorija?“.

Više od 3.000 ljudi obišlo je i petu festivalsku lokaciju, Naučni centar Muzeja nauke i tehnike, čiji je tvorac koncepta upravo Festival nauke. (danubeogradu.rs)