Naslovna » Izlasci » Festivali » 42. FEST: Nije sve crno-belo
Staljingrad
Staljingrad

42. FEST: Nije sve crno-belo

Od 28. februara do 9. marta biće održan 42. FEST pod nazivom Nije sve crno-belo sa 75 premijernih filmova. Ovogodišnji FEST otvoriće dugoočekivani film Bobana Skerlića Top je bio vreo, domaći film iz programa FEST predstavlja.

Pored ovog filma na programu festivala se nalaze još dva ostvarenja iz Srbije, film Mamula Milana Todorovića i grčko-srpska koprodukcija Drvo i ljuljaška koga potpisuje rediteljka Marija Duza, a u kome jednu od uloga tumači i Mirjana Karanović.

Kao i prethodnih godina Festival će se održati u Sava centru kao glavnoj dvorani, Domu omladine, Dvorani KCB, bioskopu Fontana na Novom Beogradu, a ponovo ove godine i u Dvorani Doma sindikata. Ulaznice po ceni od 220 do 350 dinara u prodaji su samo na blagajnama ovih dvorana. Cena ulaznice za svečano otvaranje je 500 dinara, kao i za film Nimfomanka koji će biti prikazan bez reprize. Od 1. do 7. februara važi popust od 10% na komplet karata.

»»» POGLEDAJTE PROGRAM 42. FEST-a!

Kao i svake godine, na FEST-u nas očekuju najbolje premijere svetske i domaće produkcije. Čak dvanaest filmova sa ovogodišnjeg repertoara nominovano je za Oskara u najmanje jednoj kategoriji, čime filmovi na FEST-u broje ukupno 41 nominaciju.

Pored toga što afirmiše mlade autore i predstavlja neotkrivene bisere svetske kinematografije, na FEST-u se uvek mogu videti i najnovija ostvarenja kultnih autora. Neke smo videli i prošle godine, dok smo se nekih uželeli čekajući njihove nove filmove koji će ove godine vladati FEST-om. Dovoljno je reći da ćemo na 42. FEST-u imati prilike da vidimo najnovije filmove Džarmuša, Polanskog, Terija Gilijama, Braće Koen, Larsa Von Trira, Soderberga, Vajde, Ralfa Fajnsa, Vudija Alena… da bismo shvatili kakav filmski karneval nas očekuje.

»»» POGLEDAJTE SADRŽAJE SVIH FILMOVA!

I ove godine filmovi će biti razvrstani po poznatim FEST-ovim programskim celinama:

 • Glavni program – festivalski pobednici, oskarovci, veliki autori;
 • Evropa van Evrope – takmičarska selekcija evropskih kinematografija izvan EU;
 • Holivud – presek američkog repertoarskog filma;
 • Evropa – produkcije i koprodukcije unutar EU;
 • Panorama svetskog filma – daleke kinematografije;
 • U fokusu: Skandinavija;
 • U fokusu: Rusija;
 • FEST Party i
 • FEST predstavlja.

U Glavnom programu i ove godine će se naći veliki reditelji i neka od ostvarenja koja su već dobila priznanja značajnih filmskih festivala, ali i koja su u trci za Oskara, kao što je 12 godina ropstva Stiva Mekvina (već dobitnik Zlatnog globusa za najbolju dramu), Poslovni klub Dalas Žan-Marka Valea, Nebraska Aleksandra Pejna i Filomena Stivena Frirsa. Od nagrađivanih filmova tu je i Velika lepota Paola Sorentina, koji je dobitnik Zlatnog globusa za strani film, ali i za najbolji film Evropske filmske akademije.

»»» POGLEDAJTE SVE VESTI VEZANE ZA FEST 2014!

Iako smo kanskog pobednika često imali prilike da gledamo na otvaranju FEST-a, ove godine film ovenčan Zlatnom palmom Plavo je najtoplija boja Abdelatifa Kešiša, biće prikazan na zatvaranju festivala.

Rejfa Fajnsa, velikog prijatelja FEST-a, ponovo ćemo videti u ulozi reditelja sa filmom Nevidljiva žena. Biće prikazan i jedan od najkontroverznijih filmova iz prošle godine Nimfomanka Larsa fon Trira, što će biti jedinstvena prilika za punoletne gledaoce da vide integralnu verziju od 240 minuta! Posle pauze od pet godina, biće prikazan i najnoviji film Džima Džarmuša Samo ljubavnici ostaju.

Ovde se ne završava lista zanimljivih naslova, između ostalih, na glavnom programu su Venera u krznu Romana Polanskog, Grand Budapest hotel Vesa Andersona koji na FEST stiže direktno iz Berlina, Kradljivica knjiga Brajana Persivala, Leh Valensa, film o kontroverznoj ličnosti i dobitniku Nobelove nagrade za mir u režiji Andžeja Vajde, Mlada i lepa Fransoe Ozona, Nulta teorema Terija Gilijama i Nesrećna Džasmin Vudija Alena za koji je Kejt Blančet nagrađena Zlatnim globusom, a takođe i sa nominacijom za Oskara.

U programu Holivud nalaze se dva filma sa više nominacija za Oskara: Ona Spajka Džonzija, i film Avgust u okrugu Osejdž Džona Velsa sa izuzetnom glumačkom postavom (Meril Strip, Džulija Roberts, Juan Mekgregor).

Duran Duran
Duran Duran

U ovoj programskoj celini biće prikazan i film Batler Lija Danijelsa sa Forestom Vitakerom u glavnoj ulozi, Život sa Liberačijem u režiji Stivena Sodeberga u kome naslovne uloge igraju Majkl Daglas i Met Dejmon. Roberta Redforda gledaćemo u glavnoj ulozi filma Sve je izgubljeno u režiji Džefrija Čendora. Braća Koen ponovo se nalaze na programu FEST-a i to sa novim filmom U glavi Luina Dejvisa. Džejmsa Gandolfinija gledaćemo u jednoj od svojih poslednjih uloga u filmu Sve smo rekli rediteljke Nikol Holofsiner.

U konkurenciji takmičarskog programa Evropa van Evrope ove godine se nalazi šest filmova i to iz Azerbejdžana, Rusije, Gruzije, Norveške, Izraela, i regionalna koprodukcija Makedonije, Srbije i Slovenije. Nagrada koju će pobednički film osvojiti iznosi 2000 evra.

Programska linija Evropa predstaviće selekciju evropskih filmova iz Nemačke, Grčke, Turske, Poljske, Francuske, Španije, Češke, Slovačke, Holandije, Austrije i Slovenije, dok će filmovi van Evrope i filmovi dalekih kinematografija biti predstavljeni programom Panorama svetskog filma u kojem će biti prikazana ostvarenja iz Meksika, Kanade, Čilea, Japana, Argentine, Katara, Kazahstana, Estonije, Kube, Hong Konga, Irana, ali i dva američka filma.

Na ovogodišnjem Festu u fokusu će biti dve kinematografije: Fokus Skandinavija gde ćemo moći da vidimo ostvarenje opisano kao miks Indijane Džonsa i Parka iz doba jure – film koji se bavi drevnom norveškom legendom o smaku sveta – Poslednja bitka / Ragnarok. Tu su i dva uzbudljiva trilera- Zatvoreni slučajevi reditelja Mikela Norgarda i Otmica Tobajasa Lindholma. U programu Fokus Rusija će biti prikazan film nedavno preminulog Alekseja Balabanova Hoću i ja, epski Staljingrad Fjodora Bondarčuka i u režiji Antona Megerdičeva film katasrofe – Metro.

FEST party! Kao poslednji film na ovogodišnjem festivalu biće prikazan neponovljivi Duran Duran na koncertu i to u režiji Dejvida Linča.

Gosti FEST-a

Gosti koji su potvrdili svoj dolazak na 42. FEST su :

 • Patrice Leconte, proslavljeni francuski reditelj koji na FEST dolazi sa svojim novim filmom Obećanje;
 • Chris Eska iz Amerike, reditelj filma Vraćanje;
 • Fedor Bondarchuk iz Rusije, reditelj filma Staljingrad;
 • Nadeshda Brennicke iz Nemačke, glumica u filmu Bankledi;
 • Caspar Pfaundler – reditelj i Peter Roehsler – snimatelj i producent austijskog filma Odlazak na plažu;
 • Yannis Sakaridis reditelj i scenarista grčkog filma Divlja Patka i
 • Shamil Aliyev iz Azerbejdžana, reditelj filma Čovek iz stepe.
 • Autorska ekipa filma Filomena

… I još mnogi drugi.

Pokrovitelj FEST-a je Ministarstvo kulture Republike Srbije, osnivač Grad Beograd a organizator Direkcija FEST-a. (danubeogradu.rs)

Dobitnici karata za FEST koje smo poklanjali preko naše Facebook stranice su:
Milena Ćeha, Ljiljana Krstić, Marija Živković, Mina Kalezić, Dragana Stevanović, Dejan Dejanović, Milena Mijović, Aleksandra Škorić, Nada Kapor. 
Svi dobitnici su mejlom obavešteni o načinu preuzimanja karata.

loading...