Naslovna » Izlasci » Izložbe » KCB: Tri izložbe u januaru
Zoran Rašić - Život
Zoran Rašić - Život

KCB: Tri izložbe u januaru

Novu izlagačku sezonu Kulturni centar Beograda započinje u utorak, 14. januara od 18.00. Tog dana će biti otvorene tri izložbe u galerijskim prostorima.

Kritičari su izabrali 2014: Sava Stepanov

U Likovnoj galeriji KCB (18.00; Knez Mihailova 6) više od četiri decenije održava se izložba „Kritičari su izabrali“. Od 2001. godine ova izložba je, u koncepcijskom smislu, modifikovana u autorsku izložbu laureata nagrade „Lazar Trifunović“. Sava Stepanov, dobitnik ove nagrade za 2011. godinu, u Likovnoj galeriji predstaviće dva umetnika koji pripadaju različitim generacijama srpske umetnosti – Milana Konjovića i Stevana Kojića. Njihova postavka zove se „O umetnosti (i o biciklu)“.

I pored pripadnosti različitim umetničkim periodima i konceptima, kod dvojice autora postoji identično shvatanje primarnog značaja fenomena prirode: slikajući prirodu Konjović je ostvarivao prirodu i autonomiju slike; baveći se prirodom kao resursom Kojić uspostavlja digitalinu sliku sasvim primerenu aktuelnom trenutku sveta.

U komparativnom prikazu stvaralačkih postupaka i rezultata dvojice umetnika, pojavljuje se bicikl kao bizaran koincidencijski anegdotski detalj koji spoj Konjovićeve i Kojićeve umetnosti – iako lociranih na dijametralno suprotnim istorijsko-umetničkim relacijama – čini mogućim i interesantnim. Osim toga, rad Stevana Kojića predstavlja diskretni hommage Konjoviću, njegovoj stvaralačkoj energiji i jednom drugačijem shvatanju slike i njenog smisla.

Get Up #2

U Galeriji Podroom (18.30; Trg Republike 5) biće otvorena međunarodna izložba „Get Up #2“ u okviru projekta A.C.T. Democ(k)racy.

Izložba je prvi put predstavljena u Kluž-Napoki (Rumunija), kada je Kulturni centar Beograda jedan od partnera projekta. Na novom, drugom izdanju ove izložbe biće predstavljeni radovi desetak umetnika među kojima su i Bertille Bak, Julien Berthier, Marcel Dinahet, Ciprian Muresan, Ana Nedeljkovć i Nikola Majdak Jr, Darinka Pop-Mitić i drugi.

Autorka koncepta je Ann Stouvenel, kustoskinja i voditeljka Odeljenja za vizuelnu umetnost u Centru Mains d’Oeuvres.

ReFoto: Novi početak

U galeriji Artget KCB (Trg Republike 5/I) održaće se izložba najboljih fotografija pristiglih na konkurs „Novi početak“ u organizaciji časopisa za kulturu fotografije ReFoto. Na samom otvaranju od 19.00 biće proglašeni pobednici konkursa kojima će firma „Golum“ iz Beograda dodeliti vredne nagrade u vidu HP štampača. ReFoto će dodeliti i pohvale, a već je poznat i pobednik glasanja na Facebook stranici časopisa – Irfan Ličina iz Novog Pazara s fotografijom „Ptica“.

Časopis ReFoto već dvanaestu godinu za redom organizuje godišnji konkurs fotografije namenjen čitaocima. Tema konkursa u 2013. godini bila je „Novi početak“, koja je na simboličan način označila pokretanje novog portala za fotografiju namenjenog svim ljubiteljima fotografije.

Edukacija, informisanost, kreativnost, stručnost i regionalna prisutnost samo su neke od karakteristika najboljeg autorskog časopisa za fotografiju prisutnog u celom regionu bivše Jugoslavije. Blisku komunikaciju sa čitaocima ostvario je, pre svega, putem konkursa, radionica, predavanja, organizovanih putovanja na festivale, fotografskih druženja, a novi portal omogućava interaktivnu komunikaciju na dnevnom nivou.

Sve tri izložbe biće otvorene do 1. februara. Radno vreme galerija je od 12.00 do 20.00, a nedeljom su prostori zatvoreni. I ubuduće će u jednom danu u mesecu biti otvorene sve izložbe. (danubeogradu.rs)