Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Srpske narodne junačke pesme
Srpske narodne junačke pesme
Srpske narodne junačke pesme

Kreativni centar: Srpske narodne junačke pesme

Najveće duhovno blago, Srpske narodne junačke pesme objavila je izdavačka kuća Kreativni centar. Delo su priredili dr Simeon Marinković i Slavica Marković.

Kada su se pre dva veka u Evropi pojavile srpske junačke pesme, ocenjene su najvišim ocenama.
„Na Homera se čovek jednako seća kada ih čita… Sve je kao u Homera“, pisao je oduševljeno Jakob Grim. „To je vrhunac savršenstva koji je mogao da dosegne slovenski stil“, govorio je Adam Mickjevič, a Vuk je isticao da one „soderžavaju negdašnje bitije serbsko i ime“.

Posle raskošnih knjiga srpskih narodnih bajki, narodnih pripovedaka i narodnih lirskih pesama Kreativni centar izdao je u biblioteci Pustolovine, bogato opremljenu antologiju srpskih narodnih junačkih pesama.

Knjiga je oplemenjena brojnim fotografijama i ilustracijama koje prikazuju duhovnu i materijalnu kulturu prohujalih vremena; pažljivo su ih odabrale Mirjana Živković i Slavica Marković. U knjizi se nalaze mnogi podaci o značajnim događajima i ličnostima, a i o vrednostima svake od pesama. Pesme su propraćene izuzetnim ilustracijama Dušana Pavlića, koji je ovu antologiju obogatio novim likovnim viđenjem.

U Pustolovnom dodatku data je ocena vrednosti junačkih pesama – saznajnih, estetskih i etičkih. Tu su i zanimljivi pregledi kazivanja istaknutih ličnosti o lepoti tih pesama (Jakob Grim, Đuro Daničić, Isidora Sekulić, Vasko Popa…), kao i o Vuku Karadžiću (Ivo Andrić, Jernej Kopitar, Đura Daničić, Branko Radičević i mnogi drugi), koji ima najveće zasluge za sakupljanje i objavljivanje junačkih pesama.

Srpske narodne junačke pesme predstavljaju narodnu istoriju koja otima od zaborava važne događaje i junake i poručuje pokolenjima kako da čuvaju slobodu, domovinu, čojstvo i junaštvo.

Svrha ove knjige u školskom izdanju jeste da mladim generacijama približi duh i lepotu narodnih junačkih pesama, jednog od najvećih blaga naše kulturne baštine. Ovo je knjiga trajne vrednosti i neophodan je deo svake kućne biblioteke. (danubeogradu.rs)