Naslovna » Izlasci » Izložbe » Praznični programi za sve uzraste u Muzeju afričke umetnosti
Kotoko Talisman (foto: Francesco Pachi)
Kotoko Talisman (foto: Francesco Pachi)

Praznični programi za sve uzraste u Muzeju afričke umetnosti

Stručno vođenje kroz izložbu „Kotoko konjanici, čuvari duše“ i kreativna radionica za mališane biće organizovani 4. januara u 16.00 i 12. januara u 12.00 u Muzeju afričke umetnosti.

Više od tri stotine eksponata na izložbi „Kotoko konjanici, čuvari duše“ biće inspiracija mališanima da oblikuju svoja umetnička dela – figure konjanika u glini – na radionici koju vodi Milica Josimov. Za to vreme, autorka izložbe Marija Ličina predstaviće ostalim posetiocima region jezera Čad kroz činjenice i mitove o drevnoj kulturi Sao i tradicije i umetnost naroda Kotoko.

Na izložbi „Kotoko konjanici, čuvari duše“ prikazani su talismani afričkog naroda Kotoko, liveni u bronzi u vidu minijaturnih figura konjanika, dimenzija od samo par santimetara. Ovi talismani, poznati pod nazivom „Kotoko konjanici“, nošeni su kao privesci na ogrlicama i narukvicama i imali su važnu ulogu da zaštite dušu čoveka od ćudljivih duhova.

U Muzeju afričke umetnosti (Andre Nikolića 14) tokom ovih programa ulaznica će koštati 100 dinara (za sve uzraste). (danubeogradu.rs)

 

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.