Naslovna » Izlasci » Pozorište » Premijera monodrame Čučuk Stana, 24. januara

Premijera monodrame Čučuk Stana, 24. januara

Na Maloj sceni Madlenianuma (Glavna 32), u petak, 24. januara od 20.00, premijerno će biti izvedena monodrama Čučuk Stana.

Ovo je predstava o životu srpske i grčke heroine Čučuk Stane – žene Hajduk Veljka i velikog grčkog junaka Jorgakisa Olipiosa, rođene krajem 18. veka u selu Sikole blizu Negotina, a sahranjene pod Olimpom. Realističkim načinom igre i scenskim prikazom, ispričana je priča o životu ove vanvremenske žene, koja je upravo svojom ličnošću, neobuzdanim temperamentom i karakterom, sa svojih nepunih 20 godina, uticala na događaje presudne za istoriju Srbije i Grčke.

Predstava je rađena u samostalnoj produkciji glumice Mire Đurđevic, koja i tumači lik Čučuk Stane, a po tekstu Rajka Đurđevića, dramskog pisca, autora predstave „Kosovska hronika“ – svojevremeno igrane na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Posle 25 godina, ovo je tek drugi dramski tekst u istoriji srpske književnosti napisan o ovoj junakinji.

Milan Cvjetičanin - Čučuk Stana
Milan Cvjetičanin – Čučuk Stana

Svoj veliki doprinos u ostvarivanju scenske ideje za ovu monodramu dale su i dve dame: rediteljka Cisana Murusidze i kreatorka Verica Rakočević Kuzmančević koja je uradila kostim.

Dizajn zvuka uradio je Vlada Petričević, a umetnička slika Čučuk Stana rađena u stilu hiperrealizma, u tehnici „ulje na platnu“ – 50×60 cm ikonopisca Milana Cvjetičanina je i vizuelno rešenje plakata predstave.

Posle Beograda, monodrama će biti izvedena u Negotinu – gradu Stane i Veljka, gde će izvođenje biti upriličeno u okviru „donatorske večeri“, čija je ideja podizanje spomenika ovoj večnoj junakinji srpske istorije, koja nažalost, do današnjeg dana, sticajem raznih okolnosti ne poseduje ni svoje grobno obeležje na mestu gde je sahranjena u Atini 1849. godine. (danubeogradu.rs)

loading...