Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Beč: Otvoren DC Toranj 1
DC Toranj 1 (foto: Mihael Nagl)
DC Toranj 1 (foto: Mihael Nagl)

Beč: Otvoren DC Toranj 1

U Beču je posle tri godine gradnje svečano otvoren DC Toranj 1 (DC Tower 1), najveća zgrada u Austriji, koju je projektovao čuveni francuski arhitekta Dominik Pero.

Svečanom otvaranju osim Peroa prisustvovali su gradonačelnik Beča, Mihael Hojpl, bivši gradonačelnik Njujorka, Rudi Đulijani i drugi čovek na Mesecu, američki astronaut Baz Oldrin. Tim povodom gradonačelnik Beča je izjavio da DC Toranj postavlja nove standarde i simbol je Beča kao živahne, moderne lokacije.

Jedinstveni DC Toranj 1 sa autentičnom i simboličnom arhitekturom, čija je gradnja završena u septembru prošle godine, nalazi se u poslovnoj četvrti Donau City u 22. opštini, visok je 250 metara, ima 60 spratova i zauzima neto korisnu površinu od oko 72.700 kvadratnih metara. U njemu su smeštene između ostalog kancelarije međunarodnih preduzeća, hotel kao i restoran i kafe-bar na najvišim spratovima.

Zgrada ispunjava standarde „zelene gradnje“ koje propisuje komisija EU zahvaljujući pametnim instalacijama, malim troškovima energije i poslovanja kao i inovativnoj tehnologiji za zgrade.

Radovi arhitekte i urbaniste Dominika Peroa koji je nosilac značajnih svetskih odlikovanja izloženi su u najvažnijim muzejima širom sveta. Radio je projekte u Južnoj Koreji, Španiji, Francuskoj, Italiji, Luksemburgu, Švajcarskoj, Nemačkoj, Austriji, SAD-u, Mađarskoj, Japanu, Holandiji, Velikoj Britaniji. (ComPress)

loading...