Naslovna » Izlasci » Pozorište » Predstava „Kokice (ne) goje“ premijerno u Domu omladine
Kokice (ne) goje
Kokice (ne) goje

Predstava „Kokice (ne) goje“ premijerno u Domu omladine

U četvrtak, 20. marta od 19.00, u glavnom holu Doma omladine Beograda premijerno će biti igrana predstava „Kokice (ne) goje“. Ulaz je slobodan.

Monodramu Jelene Paligorić izvešće Marija Stokić i saradnji sa organizacijom Kišobran. Ovaj projekat, u okviru akcije „50 poklona za 50 godina“ povodom 50 godina Doma omladine Beograda organizuje se i povodom Svetskog dana pozorišta za decu i mlade.Za dž

„Kokice (ne) goje“ je monodrama koja govori o velikim problemima malog tinejdžerskog sveta, o zamršenim odnosima svakodnevice i zdravom antagonizmu bez koga zapravo nema zdravog odrastanja.

Cilj predstave je edukacija mladih. Tekst je inspirisan tinejdžerskim godinama ali i pankom. Autorka Jelena Paligorić kaže:

– Tinejdžerstvo vidimo kao ozbiljan period, onaj u kome se postaje čovek. Takođe, izvor je nepresušne kontradikcije koja sama po sebi može da bude jako duhovita. Govorim o onoj drugoj strani mladih – koji nisu marginalizovani, koji nisu zavisnici, koji nisu delikventi. Govorim o onim tinejdžerima čiji su najveći problem zaljubljivanje, roditelji i škola. U nekom drugom planu nazire se i neizostavni sukob sa svetom, koji svaki mladi čovek ima. „Kokice (ne) goje“ je monodrama o tome kako vidimo sebe. O tome kako nekad tragične stvari mogu da budu banalne. Jer, svakome je svoj problem najveći, pa i tinejdžerima. To je ono što često zaboravljamo. „Kokice (ne) goje“ su omaž nežnosti, neodraslosti, malim problemima, muzici, zaljubljenosti. Ona se bavi problemom percepcije tinejdžerskog tela, a poruka koju nosi staje u jednu rečenicu – budi ono što jesi. Glavna uloga je poverena Mariji Stokić, koja je na početku profesionalne karijere. Digitalnu video scenografiju sobe u kojoj glavna junakinja Zoja boravi kao i ton same predstave radiće vizuelni umetnik pod Kišobranom, Marko Radojković. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.