Naslovna » BG svaštara » Književnost » Predstavljena knjiga „Montevideo, Bog te video!“ Vladimira Stankovića
Promocija knjige "Montevideo, Bog te video!"
Promocija knjige "Montevideo, Bog te video!"

Predstavljena knjiga „Montevideo, Bog te video!“ Vladimira Stankovića

U prijatnom ambijentu Delfi Caféa u SKC-u, 25. marta, beogradskoj publici predstavljena je knjiga „Montevideo, Bog te video!“ autora Vladimira Stankovića.

Knjiga „Montevideo, Bog te video!“, koja je poslužila kao inspiracija za izuzetno uspešne filmove i seriju, zapravo je priča o razvoju fudbala u Srbiji pre Drugog svetskog rata i odlasku jugoslovenske reprezentacije, u kojoj su igrali samo fudbaleri iz Srbije, na Svetsko prvenstvo u Urugvaju.

O drugom, dopunjenom izdanju knjige sportskog novinara Vladimira Stankovića, pored autora, govorili su i nekadašnji fudbaler Dušan Dule Savić i sportski komentator Milojko Pantić.

Čast da otvori ovaj skup imao je poznati sportski komentator Milojko Pantić, koji je istakao da je ova knjiga omaž srpskom građanskom društvu 20. veka i nemerljiv doprinos oživljavanju tog srpskog građanskog društva, oslikavajući sve što se u to vreme događalo, i to ne samo u fudbalu.

– Nažalost, tonski ili video zapis iz Montevidea ne postoji i sve što sam koristio bili su novinski tekstovi, pre svega Politike, a ono ’meso’ koje mi je nedostajalo našao sam u svojoj mašti kombinujući imaginarne likove sa stvarnim i kroz priče tih izmišljenih likova, od fudbala do politike, pokušao sam da čitaocima približim Beograd i Srbiju tridesetih godina – rekao je Stanković.

Sve prisutne pozdravio je fudbaler Dule Savić koji se prisetio svog detinjstva, kada je na televizoru u mesnoj zajednici gledao prvenstvo u Čileu 1962. godine, koje ga je podsetilo na događaje iz Montevidea, i rekao da je „Montevideo“, u poplavi „svinjaca, farmi i drugih budalaština“, pokazatelj da u Srbiji postoji i neki pismen, pristojan i kulturan svet.

– Vladina knjiga je ’uhvatila’ taj veliki entuzijazam u stvaranju nove igre koja će tada okupirati omladinu – rekao je Savić.

Autor je na kraju promocije Duletu Saviću poklonio repliku dresa srpske reprezentacije koja je pobedila na Svetskom prvenstvu u Urugvaju. (danubeogradu.rs)

loading...