Naslovna » Izlasci » Festivali » XIII Pozorišni festival Slavija, 9-16. mart
Žena koja nije htela da se spusti na zemlju
Žena koja nije htela da se spusti na zemlju

XIII Pozorišni festival Slavija, 9-16. mart

U Pozorištu Slavija (Svetog Save 16-18), od 9. do 16. marta biće održan XIII Međunarodni pozorišni festival Slavija 2014.

Glumac Tanasije Uzunović i rusko pozorište „Mali“ iz Velikog Novgoroda, otvoriće festival koji će imati raznovrsni repertoar, a čiji izvođači dolaze iz pet zemalja. Festival je najavio teatrolog dr Raško V. Jovanović

Festival počinje pogledom u daleku tradiciju – predstavom „97 i po koraka na putu…“ sazdanom prema japanskom mitu a u izvođenju pomenute ruske pozorišne trupe. Već sledeće večeri gledaoci će se naći u sferi teatra pokreta i susrest sa duhom današnjice: fizički teatar iz Tel Aviva izvešće predstavu Gabrijele Nojhaus „Žena koja nije htela da se spusti na zemlju„.

Potom će Nezavisno pozorište iz Kaira pružiti priliku publici da posvedoči koliko komad „Iza zatvorenih vrata“ Žan-Pola Sartra (Jean-Pol Sartre), izveden prvi put još 1944. godine, koji nije ništa drugo do dramatizacija filozofskog traktata sa središnjom misli „pakao to su drugi“ ali i sa antitezom „pakao je u meni“, ima sazvučja sa drugom decenijom 21.veka.

U sličnom položaju naći ćemo se i gledajući „Medeju“ Žana Anuja (Jean Anouilh), u izvođenju Muzičkog pozorišnog centra Aigul Imambaeve, iz Almatija, Kazahstan: osvedočićemo se koliko projekcija poznate antičke drame, načinjena 1946. godine, može biti aktuelna i u našem veku.

Aleksandar Nikolajevič Ostrovski kao dramatičar ismevao je lažni moral, licemerje i težnju za ulepšavanjem vlastitoga položaja, što je bilo karakteristično za različite slojeve ruskoga društva u 19. veku. Među njegovim komadima u kojima je nastojao da ostvari duboku socijalno-psihološku karakterizaciju ličnosti svakako je i „Devojka bez miraza“ (1878), koju će prikazati Kamensko-uralsko dramsko pozorište. Domaćin, pozorište „Slavija“ učestvuje na festivalu pikazom predstave o junacima Dostojevskog – o Karamazovima opsednutima erotskim preokupacijama, I na kraju, još jedan ruski klasik: Nikolaj Vasiljevič Gogolj i njegova poznata komedija „Ženidba„, koju će prikazati Pozorište „U mosta“ iz Perma.

U čast pobednika, odnosno predstave koju će žiri proglasiti kao najbolju na festivalu Slavija 2014, ali i obeležavajući stopedesetogodišnjicu rođenja Branislava Nušića, glumci Pozorišta Slavija igraće predstavu „Kako vreme brzo prolazi“ – scenski kolaž jednočinki ovog velikog srpskog pisca.

Komplet ulaznica za osam predstava košta 2.000 dinara. (danubeogradu.rs)

Repertoar pogledajte OVDE!

loading...