Naslovna » Izlasci » Izložbe » „Zagledan u nebo“ na Savskom šetalištu
Zagledan u nebo
Zagledan u nebo

„Zagledan u nebo“ na Savskom šetalištu

U okviru manifestacije Dani Beograda, otvorena je izložba „Zagledan u nebo“, na Savskom šetalištu na Kalemegdanu.

Posetioci mogu da vide jedinstvene fotografije iz perioda savezničkog bombardovanja Beograda 1944. godine. Za potrebe izložbe korišćene su i fotografije građana koji su se odazvali javnom pozivu za saradnju i JP „Beogradska tvrđava“ ustupili fotografije iz svojih privatnih zbirki i kolekcija.

Savezničko bombardovanje Beograda 1944. godine, na Uskrs, bilo je po svojim razmerama i posledicama jednako užasno, ako ne i tragičnije nego nemačko bombardovanje 6. aprila 1941. godine. Saveznici su bombardovali Beograd sa istom surovošću sa kojom su bombardovali Lajpcig, Drezden i Berlin.

Autori izložbe (Marina Andrić, Tatjana Korićanac, Predrag Đidić i Ivan Mijatović) su, po rečima organizatora, predstavili te tragične događaje iz drugačijeg ugla. Kompleksna tema o dešavanjima od pre 70 godina, od proleća do jeseni 1944. godine, obrađena je kroz svedočanstvo književnika i nobelovca Ive Andrića, koje je ostavio u svom „Ratnom dnevniku“.

Izložbu realizuje JP „Beogradska tvrđava”“ u saradnji sa Muzejom grada Beograda i Vojnim muzejom u Beogradu, a zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. (danubeogradu.rs)