Naslovna » Izlasci » Sport » Ada Ciganlija: Međunarodni dan fizičke aktivnosti

Ada Ciganlija: Međunarodni dan fizičke aktivnosti

Međunarodni dan fizičke aktivnosti biće obeležen u subotu, 10. maja od 11.00 do 13.00, na piknik placu na Adi Ciganliji.

Stručnjaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ će tim povodom građane informisati i davati savete o fizičkoj aktivnosti i ishrani, kao i važnim aspektima prevencije hroničnih nezaraznih bolesti.

Cilj Dana fizičke aktivnosti je podizanje svesti o značaju redovne fizičke aktivnosti u očuvanju i unapređenju dobrog zdravlja. Aktivnosti, kao što su hodanje, vožnja bicikla, ples, imaju značajne prednosti za zdravlje. One smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i nekih vrsta raka, pomažu u kontroli telesne mase, a doprinose i dobrom mentalnom stanju.

Aktivnosti u svakom životnom dobu su značajne, ali je fizička aktivnost posebno važna za zdrav razvoj dece i mladih i može da napravi značajnu razliku u zdravstvenom stanju starijih osoba. Sa druge strane, fizička neaktivnost je jedan od vodećih faktora rizika za zdravlje i procenjuje se da se milion smrtnih slučajeva godišnje u Evropskom regionu SZO dogodi zbog fizičke neaktivnosti.

Fizička neaktivnost uz nepravilnu ishranu predstavlja važan faktor rizika za nastanak hroničnih nezaraznih bolesti, a kod školske dece može da utiče i na nepravilan razvoj tela i nastanak deformiteta. U svetu je približno 31 odsto osoba starijih od 15 godina nedovoljno fizički aktivno.

Obeležavanje Međunarodnog dana fizičke aktivnosti u Beogradu organizuju Katedra za teoriju i tehnologiju sporta i rekreacije na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja i Ferijalni savez Čukarica. (Beoinfo)