Naslovna » BG servis » Elementarna nepogoda u Srbiji: Pregled vesti, 17. maj
Poplava u Obrenovcu
Poplava u Obrenovcu

Elementarna nepogoda u Srbiji: Pregled vesti, 17. maj

U Beogradu i celoj Srbiji već treći dan na snazi je vanredna situacija. Elementarna nepogoda izazvala je štetu čije će se posledice osećati dugi niz godina.

Kako je izgledao jučerašnji dan – pročitajte OVDE.

Subota, 17. maj 2014.

(20.00) Gradskom štabu za vanredne situacije Beograda hitno potrebni volonteri za punjenje džakova u Makišu 1 radi zaštite od poplava. Prevoz do Makiša je organizovan u 21.00 ispred Beogradskog sajma.

(19.15) Radnici JKP „Zelenilo – Beograd“ postavljaju džakove s peskom na potezu od Brankovog mosta do Gazele, u sklopu vanrednih aktivnosti u odbrani od poplava. Na ovom poslu angažovano je 270 radnika ovog preduzeća. Nivo reke Save raste tri santimetara na svakih sat vremena, što je za tu reku mnogo, ali Beograd je spreman na svaku situaciju, rekao je direktor JVP „Beogradvode“ Miloš Milovanović.

Zbog rasta nivoa Save svi vlasnici splavova pozvani su da ih privežu. Gradski menadžer Goran Vesić kaže da je za odbranu potrebno oko 300.000 džakova. U Beogradu niko nije životno ugrožen, a posledice poplava se saniraju, istakao je Vesić.

(19.00) Kritične tačke u Srbiji: Obrenovac, Barič, Sremska Mitrovica, Krupanj, Šabac. Na tri mesta evakuacija, konačno stigla pomoć u Krupanj.

Voda u Beogradu i dalje ispravna, gradske vlasti pozivaju na štednju struje.

• Predsednik opštine Palilula Stojan Nikolić kaže za Studio B da su se nadležni spremali za ovakve situacije i da su podelili odbranu od poplava u tri faze. Najdramatičnije prethodna dva dana bilo je u Velikom selu, a trenutno je najugroženija Krnjača odakle je evakuisano 22-oje ljudi. Velika opasnost preti i od podzemnih voda, kažu na opštini Palilula. Opština Palilula uvela je 24-časovna dežurstva i dopremila krevete u mesne zajednice i škole gde će biti smešteno evakuisano stanovništvo.

(17.00) VIdi: Apel Novobeograđanima u okolnostima vanredne situacije

(15.00) Štab za vanredne situacije grada Beograda obaveštava sve građane Bariča da je otvoren novi centar za trijažu i prijem evakuisanih lica u prostorijama Fakulteta za fizičku kulturu u Ulici Blagoja Parovića 56 u Košutnjaku. 

(13.00) Naložena je hitna evakuacija Bariča. Biće evakuisano oko 7.000 ljudi.

(12.30) U Obrenovcu je probijen savski nasip kod TENT-a, a nadležni kažu da ako se to ne sanira, Obrenovac bi mogao biti u još goroj situaciji. Najkritičnija tačka u Srbiji je trenutno Obrenovac, počeli smo da iznosimo i prva beživotna tela, kaže načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

(10.00) Spasioci su do sada evakuisali oko 4.000 ljudi u Obrenovcu, ali tamo ima još veliko broj ugroženih. Spasioci rade duže od 18 sati. Akcija spasavanja traje ceo dan i celu noć, a trenutno su na terenu Žandarmerija, Vojska, ronioci, ruski timovi, ekipe Hitne pomoći i Gorska služba spasavanja. Pomoć daju i radio amateri.

Uslovi u kojima se izvodi akcija spasavanja su jako teški, a u vodi je više od 60 čamaca i dve amfibije Vojske Srbije. Na nekoliko lokacija u Obrenovcu ima na stotine ljudi, a najviše u školi Jefimija.

Pripadnici Helikopterske jedinice MUP-a Srbije evakuisali su 15-oro dece iz reona Zabrežje, Obrenovac, sa dva helikoptera tipa Bel 212. Akcija spasavanja je još u toku.

Zbog vanrednih vremenskih neprilika, velike kiše i poplava bez električne energije danas oko 10 časova u Srbiji je ukupno oko 95.000 potrošača.

Pomoć ugroženima

(19.00) Veliki broj kompanija donirale su prekopotrebnu robu i usluge gradu Beogradu za pomoć najugroženijim građanima koji stradaju u poplavama

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, gradski menadžer Goran Vesić, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević i pomoćnik gradonačelnika Irena Vujović posetili su tokom jutra trijažni centar u FMP-u u Železniku. U ovom centru se evidentiraju evakuisana lica iz ugroženih područja, vrši se njihov zdravstveni pregled, dobijaju hranu i odeću i upućuju se u centre u kojima će biti privremeno smešteni. Kroz ovaj centar je do jutros prošlo oko dve hiljade lica, od kojih je 1497 smešteno u kolektivne centre.

Gradski čelnici su posetili ovaj centar kako bi se uverili da je sve spremno za prijem preko 500 žena i dece koji se upravo evakuišu iz OŠ „Jefimija“ iz Obrenovca.

– Grad Beograd je potpuno spreman da primi sva lica koja će danas biti evakuisana iz Obrenovca. Svi građani će biti zbrinuti, dobiće hranu i odeću, deca sa majkama idu u hotele, a bolesni u bolnice, dok je za ostale obezbeđen smeštaj. Hrana i odeća nam nije potrebna, a lekove imamo. Potrebna su sredstva za higijenu – rekla je pomoćnica gradonačelnika Irena Vujović i zahvalila svim Beograđanima i kompanijama na pomoći.

 Pogledajte GDE DONETI POMOĆ

 Lekari i medicinsko osoblje koji žele da se dodatno angažuju u prijemu i medicinskoj obradi svih evakuisanih građana u prihvatnim centrima, koje organizuje Gradski štab za vanredne situacije, mogu da se jave na broj telefona: 011/715-7479, saopštio je Sekretarijat za zdravstvo.

 Usled novonastale vanredne situacije, studenti Univerziteta u Beogradu su organizovali akcije prikupljanja sredstava u cilju pomoći žrtvama poplava u Srbiji i to na više lokacija.

Zgrada tehničkih fakulteta – Bulevar Kralja Aleksandra 73 od 12-17h
Pravni fakultet – Bulevar Kralja Aleksandra 67 od 10-18h
Stomatološki fakultet – Dr. Subotića od 9:30-13h
Fakultet bezbednosti – Gospodara Vučića 50 non-stop
Filološki fakultet – Kneza Mihaila 40 od 18-21h
Medicinski fakultet – Dekanat, Dr Subotića 8 od 10-15h
Tehnološko-metalurški fakultet – Karnegijeva 4 od 12- 20h
Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja – Blagoja Parovića 156 non-stop

 U akciji zbrižavanja ugroženih od poplava, Turistička organizacija Beograda apeluje na obezbeđivanje smeštajnih kapaciteta za zbrinjavanje ugroženih od poplava. Raspoložive smeštajne kapacitete do sada su pružili: hoteli Hyatt Regency Belgrade, Falkensteiner, Palace, Crystal, Slavija, Rex, Hotel N, Oasis, Bristol i apartmani Crystal Code, koji su na raspolaganju ugroženima.

Gradski štab za vanredne situacije apeluje na građane da samo u slučaju životne ugroženosti pozivaju broj Operativnog centra 1985, kako bi se linija oslobodila za hitne slučajeve. Za sve ostale informacije koristiti broj 0800-11-00-11.

Grad Beograd i Sekretarijat za finansije otvorili su uplatni račun za uplatu sredstava građana i pravnih lica koji žele da pomognu svojim sredstvima u rešavanju problema izazvanih elementarnom nepogodom koja je pogodila Beograd i celu Srbiju. Tekući dobrovoljni transferi od fizičkih i pravnih lica u korist nivoa grada glase: 840-744141843-14, u pozivu na broj: model 97, a u nastavku 39-501-04.

 Grad Beograd je otvorio je i namenski devizni račun za pomoć u otklanjanju posledica poplava i pomoći ugroženom stanovništvu. Broj računa je 01-504103-100000300-000000-0000 – Grad Beograd – Sekretarijat za finansije. IBAN kod je RS35908504103000030058. Instrukcije za uplatu se nalaze OVDE zbog toga što prilivi sa različitim valutama (EUR, USD, CHF i CAD) imaju i posebne instrukcije za uplatu.

 Posle Privredne komore Beograda i brojnih domaćih kompanija i institucija, uključujući i pozorišta, ustanove kulture, organizatore raznih kulturnih manifestacija i veliki broj građana donirao je novac, osnovne namirnice za život, odeću, obuću, ćebad i drugo za pomoć ugroženima.

 Posetioci Ušće Shopping Centra moći će da od sutra, nedelje, 18. maja, prilikom parkiranja vozila doniraju iznos u skladu sa svojim mogućnostima i na taj način učestvuju u prikupljanju pomoći za meštane poplavljenih područja u Srbiji.

Istovremeno, svi koji žele, već danas u centralni hol u prizemlju Ušće SC mogu doneti ćebad, garderobu i obuću, kao i ostale neophodne artikle, koje će Ušće u saradnji sa organizacijom Crveni krst dopremiti žrtvama vremenskih nepogoda. Sve informacije u vezi sa akcijom prikupljanja pomoći građani mogu da dobiju na infopultu u glavnom holu šoping centra. Takođe, neohodne artikle građani će moći da ostavljaju i u Immo Outlet Centru, na Novom Beogradu (Gandijeva 21, blok 64).

 Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije apeluje na distributere i proizvođače pelena, dečje hrane i opreme za bebe da doniraju svoje proizvode Crvenom krstu koji vrši prihvat i raspodelu pomoći ugroženima. 011/303 2125 lokal 217 i lokal 215.

 Pozvani su i srpski hotelijeri da ukoliko su u mogućnosti ponude besplatne smeštajne kapacitete za spasioce koji dolaze kao pomoć iz inostranstva. Najpotrebniji su hoteli u Beogradu i Nišu i ostali u blizini ugroženih područja. Hoteli pomoć mogu ponuditi putem kontakt telefona 064/8921-021.

Voda i struja

 EPS je obezbedio dovoljne količine električne energije i trenutno nema planiranih isključenja, izjavio je v.d. direktor „Elektroprivrede Srbije“, Aleksandar Obradović.

 U vezi sa situacijom sa snabdevanjem električnom energijom, koja jeste teška ali stabilna, Gradski štab za vanredne situacije apeluje da se svi ponašamo odgovorno i štedljivo. Kao prvi korak mera štednje, grad Beograd je odlučio da na svim objektima u svojoj ingerenciji isključi dekorativno osvetljenje. Istovremeno, Gradski štab za vanredne situacije nalaže svim institucijama i privatnim kompanijama na teritoriji Beograda (koji nisu u ingerenciji grada) da takođe na svojim objektima isključe dekorativno i svako drugo osvetljenje koje nije neophodno.

Gradski štab za vanredne situacije moli i Beograđane da, dok se ne stabilizuje situacija, štede električnu energiju, kako bi podržali napore EPS-a, EMS-a i EDB-a da svi sugrađani kako glavnog grada tako i čitave Srbije imaju uredno snabdevanje električnom energijom.

 Voda u beogradskom vodovodu potpuno bezbedna i rigorozno se kontroliše svaki sat na 134 parametra što je više nego što propisuje EU. Direktor Gradskog zavoda za javno zdravlje Slobodan Tošović kaže da fabrika vode stalno funkcioniše i kada bi se nešto desilo, vodosnabdevanje bi odmah bilo prekinuto.

„Kad vode ima na česmi“, ona je ispravna, rekao je Tošović za RTS. On je rekao da bi voda mogla da se pusti u Bariču, s time da ona nije za piće, već samo za sanitarne potrebe i da bi o tome trebalo upozoriti gradjane.

Tošović je rekao da će građani u delovima Voždovca i podavalskim selima morati malo da sačekaju na vodu, jer treba malo više vremena da se ona ispita. Po njegovim rečima, vodovodi u Obrenovcu i Lazarevcu ne rade i neće raditi ni kad dodje struja, jer će biti potrebno neko vreme da se završe svi poslovi kako bi bilo sigurno da voda može da služi za piće i druge potrebe.

„I kad dođe struja trebaće nam četiri, pet dana da se to razreši“, rekao je Tošović.

On je dodao da je voda u manjim sistemima, kao što su Sopot, Mladenovac, PKB vodovodi i vodovodi u Grockoj za piće i higijenski ispravna. Tošović je rekao da u njegovom zavodu najviše strahuju od epidemija i da bi one mogle da se očekuju kasnije, kada se voda povuče.

„Tada sledi čisćenje, sanitacija“, istakao je Tošović.

Otkazani koncerti, predstave, manifestacije…

 Odložena je Noć muzeja – ali će se prikupljati dobrovoljni prilozi – pročitajte OVDE.

 Dom omladine Beograda zbog kritične situacije u Srbiji zbog poplava i vanrednog stanja koje je na snazi, odlaže programe planirane za ovaj vikend. Otkazan je koncert SevdahBABY live, planiran za 17. maj i koncert Demo masters 23, planiran za 18. maj, kao i izložbe Tao čin i Origami u Noći muzeja 17. maja. U Domu omladine planiraju da uskoro pokrenu humanitarne akcije.

 Narodno pozorište takođe otkazuje sve predstave i manifestacije predviđene za 17. i 18. maj. Nacionalni teatar stavlja nadležnima na raspolaganje sve svoje postojeće ljudske, tehničke i materijalne resurse, kako bi se dao doprinos spasavanju stanovnika i imovine ugrožene poplavnim talasima. Narodno pozorište će izdvojiti sredstva iz prihoda od predstava i uplatiti ih na račun namenjen postradalima širom Srbije.

 I Pozorište na Terazijama je odlučilo da otkaže premijerno i reprizno izvođenje mjuzikla „Viktor i Viktorija“, prvobitno zakazano za 17. i 18. maj. Pozorište će, navodi se u saopštenju, u cilju što bržeg saniranja posledica štete od poplava izdvojiti sredstva iz prihoda od predstava i uplatiti ih na račun namenjen postradalima širom zemlje. O novom datumu premijere publika će biti obaveštena naknadno.

 Otkazani su koncerti u Centru lepih umetnosti Guarnerius,

 JDP neće igrati predstave danas i sutra (subota 17. i nedelja 18. maj). Prihod od sinoć igranih predstava, kao i od narednih predstava koje će se igrati na scenama našeg pozorišta biće, kako je i planirano, uplaćen za pomoć poplavljenim područjima. Kupljene ulaznice mogu da se vrate ili zamene.

Vremenska prognoza za vikend

Tokom vikenda umereno do potpuno oblačno, ali malo toplije nego prethodnih dana. Očekuju se lokalni pljuskovi sa grmljavinom. Vetar slabiji. Temperatura od osam do osamnaest stepeni. Od ponedeljka sunčano, sa temperaturom višom od 23 stepena.

Saveti

Pročitajte savete naših prijatelja: Kako se ponašati za vreme poplava

(Izvori: Beoinfo, danubeogradu.rs, agencije, Studio B, B92, RTS, gradske i državne službe)