Naslovna » BG servis » Elementarna nepogoda u Srbiji: Pregled vesti, 20. maj
Nasip u Zemunu
Nasip u Zemunu

Elementarna nepogoda u Srbiji: Pregled vesti, 20. maj

I dalje je u Beogradu i Srbiji vanredna situacija. Elementarna nepogoda izazvala je štetu čije će se posledice osećati dugi niz godina. Dani žalosti u Srbiji – 21, 22. i 23. maj 2014.

Sve vesti vezane za poplave u Beogradu – pročitajte OVDE!

• SMS broj 1003 za donacije ugroženima i dalje je u funkciji. Cena poruke je 100 dinara.

Utorak, 20. maj 2014. (iz sata u sata)

(19.30) Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić kaže da je stanje u poplavljenim područjima stabilno, ali da opasnost još nije prošla. Marić očekuje da tek od petka može da se kaže da se ide u postepeno smirivanje. On je današnji dan okarakterisao kao miran, ali napet.

(18.00) U Beogradu postoji više od 1.100 klizišta, a ogromna količina kiše koja je pala za svega nekoliko dana neke od njih je i pokrenula. Nekoliko kuća je totalno uništeno,a onih obrušenih ima na desetine. Posle Grocke i Zemuna, otvorila su se i klizišta na nekoliko lokacija na Zvezdari i Paliluli. Mnogi od građana koji žive u Volginoj, iako ugroženi pošto im kuće klize ka ulici Dragoslava Srejovića i dalje odbijaju da  se evakuišu, prenosi Studio B.

(17.00) Gradski štab za vanredne situacije izdao je naredbu svim vlasnicima plovila koja su vezana za obalu reka Save i Dunava na teritoriji grada Beograda da stalno kontrolišu priveze svojih objekata u cilju bezbednosti ljudi i imovine. Ova odluka doneta je na osnovu procene Lučke kapetanije Beograd.

• Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda organizovao je preventivnu dezinfekciju svih prihvatilišta na teritoriji grada Beograda za lica koja su evakuisana sa plavnih područja radi zaštite zdravlja stanovništva.

(16.00) Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević rekao je da će Obrenovac biti zatvoren za povratak svih stanovnika dok se ne završi asanacija terena.

• Ministarka građevine i saobraćaja Zorana Mihajlović izjavila je da je u poplavama uništeno 3.000 kilometara putne mreže.

(15.00) Broj žrtava raste. Zvanično: 21 žrtva – 14 u Obrenovcu, dve u Krupnju, pet u ostatku Srbije.

• Svi dolazni pozivi građana na brojeve telefona koji su namenjeni za poplave ubuduće će biti bezuslovno identifikovani i registrovani zbog sve većih zloupotreba, saopšteno je iz MUP-a. Svaka zloupotreba će, u skladu sa zakonom, biti kažnjena.

• Građani su preko humanitarnih SMS poruka do danas uputili više od 100 miliona dinara namenjenih stanovništvu pogođenom poplavama.

(14.00) Sredstva za higijenu i dezinfekciju i voda najpotrebniji u ugroženim mestima u Srbiji, ali i u centrima u Beogradu, kojima nedostaju i veš, maske i rukavice. Pozovite Crveni krst Beograda i raspitajte se šta je u tom trenutku najpotrebnije.

(13.00) Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je zaštitni bedem na Zemunskom keju i istakao da je grad potpuno spreman za nadolazeći poplavni talas na Dunavu, čiji se vrh očekuje do petka. Bedem je dugačak 650 metara, visine je 1,2 metra i na njegovoj izgradnji je u toku noći radilo 200 radnika komunalnih preduzeća i 500 volontera.

(11.00) RTS. – Vlada proglasila 21, 22, i 23. maj za dane žalosti zbog katastrofalnih poplava. Razmere katastrofe koja je pogodila Srbiju desetostruko su snažnije nego što je to u ostalim zemljama regiona, ali nadam se da se po broju žrtava to neće videti, kaže premijer Aleksandar Vučić. U Obrenovcu je do sad pronađeno 14 tela, od čega je, prema raspoloživim podacima, polovina umrla prirodnom smrću, saopštio je Vučić. Premijer je na sednici Vlade, u delu koji je otvoren za javnost, rekao da su obdukcije do sada pronađenih tela u toku, a rezultati će biti jasno predočeni.

Komandant Žandarmerije je, zajedno sa roniocima, danas u Obrenovcu i na strani grada gde je voda plića pretraživaće teren kako bi proverili da li ima još žrtava. Vučić je upozorio i da opasnost još nije prošla.

„Pomislili smo zbog opadanja vodostaja da smo blizu kraja ali leđne vode i natopljeni bedemi doneli su još problema“, objasnio je Vučić.

Napomenuo da su preduzete sve mere kako bi se TENT „A“ odbranio i od Save i od leđnih voda, pa je napravljeno svojevrsno ostrvo oko elektrane. Zahvalio je stanovnicima Zabrežja koji su prihvatili evakuaciju i napomenuo da se ne očekuje ništa ni približno onome što se desilo u prvim danima krize. Vučić kaže da će posledice od poplava sigurno biti više od 0,64 odsto BDP, što je uslov da se aplicira za pomoć iz Fonda solidarnosti Evropske unije.

Materijalna šteta u Srbiji neuporedivo veća nego u zemljama regiona, pa nema potrebe da se za pomoć prijavljujemo sa nekim drugim, kaže Vučić. Ministrima koji se direktno bave evrointegracijama i finansijama i ekonomijom premijer je naložio da pripreme dodatnu dokumentaciju i ulože dodatni napor bismo aplicirali za te fondove. Pored toga, Srbija će pokušati da povuče 30 miliona evra za koje nismo imali projekte.

Premijer je rekao da je elementarna nepogoda nanela ogromnu štetu, ali je lokalne samouprave upozorio da im „ne padne na pamet da varaju svoju državu“ i da prikazuju veće štete i traže pomoć veću nego što je potrebno. Vučić je najavio da će biti tri ili četiri kontrole za svaku prijavljenu štetu, ali i obećao da će ljudima biti nadoknađeno sve što su izgubili. Premijer je zahvalio svim građanima koji su do sada pomogli, ali je istakao da će i na dalje biti neophodni prilozi i građana i kompanija iz Srbije, jer pomoć EU neće biti dovoljna.

(10.00) Na teritoriji Republike Srbije sa područja ugroženih poplavama do sada su evakuisane 30.873 osobe, od čega je sa područja Obrenovca evakuisano 13.603 ljudi.

Na osnovu odluke Gradskog štaba za vanredne situacije da se deluje preventivno i podigne kota odbrane od eventualnih poplava, izgrađen je nasip visine 1,2 metra i širine 90 centimetara u dužini od 650 metara, od restorana „Venecija“ do Hidrobaze. Tako je i ovaj deo grada uz reku spreman da odoli vrhu poplavnog talasa koji se, po svim prognozama, u Beogradu očekuje 24. maja.

Sve veći broj kompanija donira robu i usluge gradu Beogradu kao pomoć ugroženom stanovništvu iz poplavljenih područja.

(9.00) Helikopterska jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova, koja je imala više od pet sati naleta, prevezla je više od tonu i po hrane za bebe i odrasle, dostavila je potrebne lekove i evakuisala stanovništvo iz Zabrežja.

Evakuacija u Obrenovcu trajala je i tokom noći i jutra. Evakuisano je 1.251 ljudi.

Teška situacija je i u Skeli, nadomak Beograda. Meštani kažu da im do sada nije stigla nikakva pomoć i da se sami bore sa poplavama, zbog čega im ponestaje snage.

(ranije) Preporuke Institutа zа јаvnо zdrаvljе Srbiје zа stаnоvništvо u tокu pоplаvnоg tаlаsа i posle pоvlаčеnjа vоdе.

 Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije poziva sve građane da za prijavu nestanka osoba sa područja pogođenih poplavama pozovu sledeće brojeve telefona dežurnog Operativnog centra MUP-a: 0800 100 600011/3617-223011/3617-224011/274-10-19.

 VIdi: Apel Novobeograđanima u okolnostima vanredne situacije

Pomoć ugroženima

• Telefoni i apeli za pomoć

(19.30) Na apel Štaba za vanredne situacije opštine Voždovac odazvali su se zaposleni, čitaoci i slušaoci Radio Beograda, Ilustrovane politike, Zabavnika, Malog zabavnika i Derete i prikupili poklone za decu evakuisanu u CKS „Šumice“. Pored paketa igračaka i slatkiša mališanima je priređen i performans sa animatorima, koji su ih zabavili u dvorišnom teatru CKS „Šumice“.

Šumice - priredba za decu

(19.00) Humanitarna pomoć stiže u Srbiju sa svih strana sveta! Pojedinci i preduzeća u Srbiji šalju donacije bez prestanka!

 Spisak sa imenima i prezimenima osoba, kao i godinom i mestom rođenja, može se pronaći na web adresi poplave.crvenikrst011.org.rs.

Zbog zaštite privatnosti, ostale informacije o evidentrianim osobama mogu se dobiti na brojeve 011/21-83-744, 011/26-20-616, 060/17-14-796 i 060/17-14-789, kao i putem elektronske adrese tracing@redcross.org.rs.

U organizaciji Internet zajednice Srbije pokrenut je i sajt nestali.poplave.rs. Cilj je pronalaženja osoba nestalih u poplavama koje su zadesile Srbiju i region u proteklim danima. Na sajtu možete da pronađete informacije o osobama za kojima se traga, kao i da ostavite podatke o osobi koju tražite. Telefoni za prijavljivanje nestalih osoba su 011/26-23-970 i 011/30-32-127, lokali 227 i 108.

 Humanitarnu pomoć žrtvama poplava u Srbiji moguće je uplatiti i preko PayPal servisa iz 193 zemlje i regiona, na adresi floodrelief.gov.rs.

 Koka-kola Sistem u Srbiji u ovom trenutku obezbeđuje 500.000 evra kroz udružene napore zaposlenih i kompanija članica sistema širom sveta za pomoć Srbiji.

(ranije) Na terenima Teniske akademije Tipsarević (SC „11. April“ – Autoput 2, Novi Beograd), gde se već tri dana održava humanitarna akcija prikupljanja pomoći žrtvama poplava u Srbiji, u utorak, 20. maja od 15.00, biće održan revijalni humanitarni dvomeč (stoni tenis – tenis) između proslavljenih srpskih reprezentativaca, stonotenisera Aleksanrda Karakaševića i tenisera Viktora Troickog. Sudija mečeva biće takođe proslavljeni srpski teniski reprezentativac Janko Tipsarević. Ulaznica za gledanje ovog humanitarnog dvomeča je humanitarni paketić koji će biti, zajedno sa svim prikupljenim, dostavljen žrtvama poplava u Srbiji.

 Na dežurni broj telefona 011/3619-022 Štaba za veterinu pri Kriznom štabu opštine Obrenovac svi građani ove opštine mogu da se obrate za pomoć ukoliko im nedostaje hrana, voda ili veterinarska asistencija za životinje i veterinarske ekipe će im dostaviti neophodno. Na ovaj broj telefona mogu da prijave i lokacije na kojima se nalaze uginule životinje da bi ekipe zoohigijene došle i odnele tela životinja.

 Gradski štab za vanredne situacije apeluje na velike firme i trgovinske lance da doniraju čvrstu i konzerviranu hranu, sredstva za ličnu higijenu i kućnu hemiju. Robu namenjenu ugroženom stanovništvu smeštenom u prihvatnim centrima treba dopremiti u magacin „Milšpeda“, Savski nasip 7.

 U skoro svim centrima Crvenog krsta Beograda nedostaju sredstva za higijenu, od četkica i paste za zube, preko sapuna do higijenskih uložaka, a potrebno je sve za bebe – hrana, odeća i obuća, pelene.

 Sav prihod od ulaznica za prvi dan festivala, MAD in Belgrade koji će se održati 24. i 25. maja u parku kod Muzeja savremene umetnosti na Ušću, uplatiće na račun za pomoć nastradalima u poplavama u Srbiji.

• Gradski štab za vanredne situacije apeluje na građane da samo u slučaju životne ugroženosti pozivaju broj Operativnog centra 1985, kako bi se linija oslobodila za hitne slučajeve. Za sve ostale informacije koristiti broj 0800-11-00-11.

 Grad Beograd i Sekretarijat za finansije otvorili su uplatni račun za uplatu sredstava građana i pravnih lica koji žele da pomognu svojim sredstvima u rešavanju problema izazvanih elementarnom nepogodom koja je pogodila Beograd i celu Srbiju. Tekući dobrovoljni transferi od fizičkih i pravnih lica u korist nivoa grada glase: 840-744141843-14, u pozivu na broj: model 97, a u nastavku 39-501-04.

 Grad Beograd je otvorio je i namenski devizni račun za pomoć u otklanjanju posledica poplava i pomoći ugroženom stanovništvu. Broj računa je 01-504103-100000300-000000-0000 – Grad Beograd – Sekretarijat za finansije. IBAN kod je RS35908504103000030058. Instrukcije za uplatu se nalaze OVDE zbog toga što prilivi sa različitim valutama (EUR, USD, CHF i CAD) imaju i posebne instrukcije za uplatu.

 Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije apeluje na distributere i proizvođače pelena, dečje hrane i opreme za bebe da doniraju svoje proizvode Crvenom krstu koji vrši prihvat i raspodelu pomoći ugroženima. 011/3032-125 lokal 217 i lokal 215.

Kontakt telefoni dežurnih službi za pomoć građanima

Tokom trajanja jakog kišnog talasa koji je zahvatio Beograd, svi građani mogu da zatraže savet i pomoć od dežurnih službi u opštinama i mesnim zajednicama. Spisak dežurnih službi u opštinama:

GO Barajevo – 011/8302-118;
GO Voždovac – 064/8788-087; 011/2449-729;
GO Vračar – 011/3081-400;
GO Grocka – 011/8501-162, 066/8062-171;
GO Zvezdara – 011/3405-771;
GO Zemun – 062/8018-827;
GO Lazarevac – 011/8123-191;
GO Sopot – 011/8251-232;
GO Mladenovac – 011/8231-422;
GO Novi Beograd – 011/3106-872;
GO Obrenovac – 064/8322-674;
GO Palilula – 011/323-6221, 069/8266-520;
GO Rakovica – 011/3582-582;
GO Savski venac – 011/2061-845;
GO Stari grad – 011/3220-721;
GO Surčin – 011/8443-759, 011/8442-111, 011/8443-765;
GO Čukarica – 062/8017-082.

Voda i struja

 EPS nije najavio planirana isključena ali apeluje na građane da štede struju.

 Kao i juče, voda u beogradskom vodovodu i dalje je potpuno bezbedna i rigorozno se kontroliše svaki sat na 134 parametra što je više nego što propisuje EU.

Vremenska prognoza

Danas pretežno sunčano i toplo, maksimalna temperatura do 26 stepeni.

(Izvori: Beoinfo, danubeogradu.rs, agencije, Studio B, B92, RTS, Danas, gradske i državne službe)

loading...