Naslovna » BG servis » Elementarna nepogoda u Srbiji: Pregled vesti, 23. maj
Ušće (foto: Facebook)
Ušće (foto: Facebook)

Elementarna nepogoda u Srbiji: Pregled vesti, 23. maj

U Beogradu i Srbiji je danas do podneva na snazi bila vanredna situacija, koju je izazvala nezapamćena elementarna nepogoda. Dani žalosti u Srbiji – 21, 22. i 23. maj 2014.

Sve vesti vezane za poplave u Beogradu – pročitajte OVDE!

• SMS broj 1003 za donacije ugroženima i dalje je u funkciji. Cena poruke je 100 dinara.

Petak, 23. maj 2014. (najvažnije vesti)

(18.00) Štab za vanredne situacije grada Beograda naredio je 16. maja ove godine da se zabranjuje rad ugostiteljskih objekata na vodi i ta zabrana ostaje na snazi do daljeg…

• Neposredne opasnosti od poplave nema, ali u Obrenovcu ostaje vanredno stanje. Pojedini delovi grada još su pod vodom. U centru nema struje, čak ni tehničke vode.

(16.00) Radnici Elektromreže Srbije su u potpunosti osposobili i pustili u rad trafostanicu Obrenovac koja je poplavljena 16. maja.

• Od ponedeljka, 26. maja, sve osnovne i srednje škole u Lazarevcu počinju sa nastavom.

• Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević obišli su danas nasip na levoj obali Dunava kod naselja Krnjača i istakli da je situacija na Dunavu zadovoljavajuća.

(12.00) Vlada Srbije na današnjoj sednici donela je odluku o ukidanju vanredne situacije na teritoriji Srbije, osim u dva grada (Šabac i Sremska Mitrovica) i 17 opština (Krupanj, Mali Zvornik, Koceljeva, Vladimirci, Obrenovac, Ljig, Ub, Lajkovac, Osečina, Mionica, Paraćin, Svilajnac, Smederevska Palanka, Trstenik, Kosjerić, Bajina Bašta i Šid).

• Meteorolog Aleksandar Nišavić za B92 kaže da u narednim danima stiže vrh talasa, a ne „poplavni talas“, kao i da su reke uglavnom u opadanju.

(11.00) U poplavljenim područjuma pronađeno 33 tela, od kojih je 13 preminulo zbog utapanja, rečeno na sednici Štaba za vanredne situacije.

• Republički štab za vanredne situaucije predloziće danas Vladi Srbije da se s današnjim danom ukine vanredno stanje u zemlji, izjavio je na sednici Štaba ministar policije Nebojša Stefanović. On je rekao da postoje uslovi da se vanredno stanje ukine, ali da će ono ostati na snazi u dva grada i 16 opština gde je situacija takva da, kako je rekao, „ne možemo potpuno da ga ukinemo“.

• Grad Beograd dobio je danas 50 mobilnih pumpi za ispumpavanje vode iz poplavljenih objekata.

(9.00) Još četiri dana pripravnosti zbog najavljenog poplavnog talasa. Obrenovac se čisti i dezinfikuje. Trafostanica je puštena u pogon.

• Zbog odrona kod tunela Straževica u Rakovici, u Beogradu, jutros je obustavljen saobraćaj u oba pravca.

(ranije) Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da se vrh poplavnog talasa očekuje do kraja dana, ali da su bedemi dovoljno visoki i čvrsti. Očekuje da bude proglašena vanredna odbrana od poplava, ali voda će biti ispod vrha bedema koji se nalaze uz tu obalu.

• Svi kolektivni centri za prihvat evakuisanih lica iz opština pogođenih poplavama sa teritorije grada prešli su u nadležnost Crvenog krsta. Pored toga, grad Beograd je svu robu u magacinima u kojima se prikuplja i skladišti humanitarna pomoć predao na upravljanje Crvenom krstu.

• Crveni krst Beograda apeluje na fizička i pravna lica koja žele da pošalju pomoć ugroženima sa područja opštine Obrenovac da kontaktiraju tu ustanovu kako bi dobili informaciju gde da dostave donaciju. Na takav način pomoć za ugrožene će biti distribuirana na mesta gde postoji potreba za tim. Kontakt telefoni Crvenog krsta koji su otvoreni svakog dana od 8.00 do 20.00 su 011/4119-850, 011/4119-851 i 011/4119-852. E-mail: beograd@redcross.org.rs.

• Opština Palilula organizuje volontersku mrežu na terenu u naseljima u kojima još postoji mogućnost pojave podzemnih voda na površini usled povećanja nivoa Dunava, odlučeno je na sastanku Kriznog štaba GO Palilula. Na skupu je oko 100 dobrovoljaca ostavilo podatke i u naredna 24 sata biće formirane grupe i rasopred dežurstava kao i plan obilaska ulica u svim naseljima na levoj obali Dunava. Biće formirane i posebne grupe koje će pomoći radnicima Vodoprivrednog preduzeća “Sibnica“ da rešetke na odvodima očiste od mulja i šuta. Svi volonteri nosiće fluoroscentne prsluke i biće na raspolaganju građanima za svaku vrstu pomoći i pružanja informacija do okončanja vanredne situacije.

• U petak, subotu i nedelju (23, 24. i 25. maja) biće sprovedene akcije suzbijanja odraslih formi komaraca. Suzbijanje će se obaviti iz aviona na području Obrenovca, Surčina, Grocke, Lazarevca, na levoj obali Dunava i obodnim delovima grada.

• U petak, 23. maja, i subotu, 24. maja, od 11.00, 13.00 i 17.00, Turistička organizacija Beograda organizovaće humanitarnu vožnju otvorenim autobusom BS Tours. Prihod od prodatih karata biće uplaćen na žiro račun Vlade Republike Srbije za pomoć ugroženima od poplava. Razgledanja grada iz otvorenog autobusa će se realizovati sa polascima sa turističkog stajališta na Trgu Nikole Pašića. Karte po ceni od 500 dinara za odrasle i 300 dinara za decu mogu se kupiti u Turističkom informativnom centru Turističke organizacije Beograda u Knez Mihailovoj 5, na prodajnom mestu BS Tours-a, Savski Trg 1/a kao i autobusu na mestu polaska.

• Najnovije poplave u Srbiji bile su neizbežne, s obzirom na količinu padavina, ali je šteta koju je načinila ova strašna elementarna nepogoda mogla da bude znatno manja da su primenjene preventivne mere zaštite, rekli su profesori Šumarskog fakulteta u Beogradu, stručnjaci za bujice i erozije.

Pomoć ugroženima

• Telefoni i apeli za pomoć

• Sredstva za higijenu i dezinfekciju i voda najpotrebniji u ugroženim mestima u Srbiji, ali i u centrima u Beogradu, kojima nedostaju i veš, maske i rukavice. Pozovite Crveni krst Beograda i raspitajte se šta je u tom trenutku najpotrebnije.

 Spisak sa imenima i prezimenima osoba, kao i godinom i mestom rođenja, može se pronaći na web adresi poplave.crvenikrst011.org.rs.

Zbog zaštite privatnosti, ostale informacije o evidentrianim osobama mogu se dobiti na brojeve 011/21-83-744, 011/26-20-616, 060/17-14-796 i 060/17-14-789, kao i putem elektronske adrese tracing@redcross.org.rs.

U organizaciji Internet zajednice Srbije pokrenut je i sajt nestali.poplave.rs. Cilj je pronalaženja osoba nestalih u poplavama koje su zadesile Srbiju i region u proteklim danima. Na sajtu možete da pronađete informacije o osobama za kojima se traga, kao i da ostavite podatke o osobi koju tražite. Telefoni za prijavljivanje nestalih osoba su 011/26-23-970 i 011/30-32-127, lokali 227 i 108.

 Humanitarnu pomoć žrtvama poplava u Srbiji moguće je uplatiti i preko PayPal servisa iz 193 zemlje i regiona, na adresi floodrelief.gov.rs.

Vremenska prognoza

Danas pretežno sunčano i toplo. Vetar slab. Maksimalna temperatura do 31 stepen.

(Izvori: Beoinfo, danubeogradu.rs, agencije, Studio B, B92, RTS, gradske i državne službe)

loading...