Naslovna » Izlasci » Film » Idaho Belgrade: Pet dana LGBT i kvir filma u UK Parobrod
Pierrot Lunaire

Idaho Belgrade: Pet dana LGBT i kvir filma u UK Parobrod

Idaho Belgrade u saradnji sa UK Parobrod, pod sloganom „Kultura i umetnost u borbi #ZAjednakost“, ove godine obeležava Međunarodni dan protiv homofobije i transfobije nizom uzbudljivih dešavanja – filmovi, izložbe, pozorište, muzika i tribine.

Tokom petodnevnog Idaho Films programa u prostorijama UK Parobrod od 19. do 23. maja, a u saradnji sa lokalnim i regionalnim partnerima, Merlinka festivalom i Queer Zagreb udrugom, kao i nezavisnim produkcijama i autorima, biće prikazana aktuelna domaća i strana kinematografska ostvarenja koja se na različite načine bave LGBTQI i kvir tematikom.Za dž

Prikazivanje igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova u UK Parobrod otvoriće prostor u kome ovi filmski autori mogu javno da deluju i tako dobiju neophodnu vidljivost, ali i sugerisati načine na koje se kroz film i video može boriti za slobodu izražavanja i senzibilisati javnost o pitanjima koje ugrožavaju LGBTQI zajednicu i boriti se za društvo oslobođeno diskriminacije, homofobije i transfobije. (danubeogradu.rs)

Program

Ponedeljak, 19. maj… selekcija filmova Merlinka festivala
Utorak, 20. maj… selekcija Idaho Belgrade i prateća panel diskusija „Kvir i film“
Sreda, 21. maj… Telo kao režim – istraživački projekat Vladimira Bjaličića i selekcija kvir fragmenata iz video radova sa beogradske umetničke scene
Četvrtak, 22. maj… Queer Zagreb predstavlja selekciju Queer Momenti upotpunjenu tribinom „Kvir umetnost i društvo“
Petak, 23. maj… Idaho Belgrade premijerno u Srbiji predstavlja film „Pierrot Lunaire“, adaptaciju čuvene Šoenbergove opere u režiji kanadskog autora Brucea LaBrucea, koji je posle svetske premijere na festivalu Berlinale u januaru 2014. osvojio nagradu kritike – Teddy. Zanimljivo je i da će čak šest ostvarenja imati svoju premijeru upravo u okviru Idaho Belgrade selekcije.

Sve projekcije počinju u 19.00, a ulaz je slobodan.

loading...