Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Odnosi“ Gale Čaki u Kući kralja Petra I
Gala Čaki - Odnosi

Izložba „Odnosi“ Gale Čaki u Kući kralja Petra I

Od 3. (19:30) do 12. juna, u Kući kralja Petra I biće otvorena izložba „Odnosi“, akademske slikarke Gale Čaki.

Izložbu će otvoriti prof. dr Irina Subotić, istoričarka umetnosti, koja je ovom prilikom napisala:
– Ambijentalna instalacija na velikim platnima Gale Čaki nastaje višeslojnim ostvarivanjem međusobnog preplitanja, interpoliranja i jukstapozicije forme, boje, svetlosti, zvuka, tišine, prostora i pokreta. To posetioci doživljavaju kao neverovatno senzibilno i emotivno obogaćivanje i jedinstveno iskustvo jer su uvučeni u to ostvarenje, postaju njegov deo, obuzeti vizuelnim i auditivnim efektima visokih zahteva i rezultata. U tom doživljaju učestvuje „igra“ formi, tanani slojevi boje i zrakova svetlosti koja se probija i postaje sve važniji faktor dela, zatim unutrašnji prostor od kojeg zavisi ceo ambijent, snaga zvuka i moderne muzike koja je obeležila XX vek a koja se napaja i tišinom, harmonijom, vibracijama usaglašenim sa treperenjem svetlosti… Jednom rečju, Gala Čaki je svojom umetničkom sintezom ostvarila novu, različitu, do sada neviđenu realnost – plemenitu, senzibilnu, uzbudljivu i visoko estetizovanu.

Izuzetna karijera

Kao mladi likovni stvaralac Gala Čaki za sobom već ima zavidnu umetničku karijeru. Izuzetna energija, koju poseduje ova mlada slikarka, navela ju je da u jednoj godini završi dva master studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i tako postane prvi student, koji je tako nešto ostvario. Te studije su krunisane samostalnom izložbom u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu.

Zahvaljujući toj izložbi postala je dobitnik stipendije Ruth Katzman, fondacije iz Njujorka, koja u jednoj godini daruje samo dve stipendije najdarovitijim stvaraocima. Usledila je stipendija u Indiji Raghurajpur International Art/Craft Exchange, kao vid usavršavanja i stipendija Artles creative centar, Hämeenkyrö, u Finskoj. 2013. godine usledio je poziv od strane galeriste iz Belgije da oslika ogroman mural u starom delu grada Namura. Zahvaljujući odlično urađenom projektu uvrstila se u grupu poznatih muralista, koji neguju kulturu i umetnost u toj zemlji.

U ovoj godini usledili su specijalni pozivi za Kinu i Japan, gde će se Gala predstaviti svojim radom kroz izložbe i rezidencijalni program. Poziv za samostalnu izložbu je usledio i od jedne od najprestižnijih galerija Artifact na Menhetnu. Iako ima svega 27 godina, Galini radovi su deo velikih evropskih kolekcija.

Pored Srbije, Gala se može pohvaliti aktivnim izlaganjem po regionu ali i drugim kontinentima. Trenutno je na doktorskim studijama na FLU u Beogradu, gde sprema odbranu doktorske disertacije.

Galerija u Vase Pelagića 40 otvorena je svakog dana od 14.00 do 20.00, a ulaz je slobodan. (danubeogradu.rs)

loading...