Naslovna » Izlasci » Izložbe » Muzej afričke umetnosti: „Kotoko konjanici“ do 30. oktobra
Kotoko konjanici, čuvari duše
Kotoko konjanici, čuvari duše

Muzej afričke umetnosti: „Kotoko konjanici“ do 30. oktobra

Izložba „Kotoko konjanici, čuvari duše“ iz zbirke Pjerluiđija Peronija biće otvorena do 30. oktobra u Muzeju afričke umetnosti.

Ovu bogatu zbirku sa više od tri stotine bronzanih talismana koji predstavljaju minijaturne figure konjanika, a pripadaju kulturi afričkog naroda Kotoko koji žive u blizini jezera Čad, do sada je videlo nekoliko hiljada posetilaca Muzeja.

Kustosi svake nedelje od 11.00 do 13.00 priređuju stručna vođenja kroz izložbu za sve zainteresovane posetioce, kao i kreativne radionice za decu od tri do 13 godina. Svi dečiji radovi kreirani tokom serije nedeljnih radionica dosetljivo nazvane „Ko je to, Kotoko“ biće prikazani na dečijoj izložbi krajem juna u okviru popularne manifestacije Afro festival u Muzeju afričke umetnosti.

Talismani za umirenje duhova

Po starim verovanjima naroda Kotoko, talismani u obliku konjanika imaju moć da umire duhove koji kod ljudi izazivaju slabost duše, tugu, strah, otuđenost ili različite bolesti. Figurice-talismani u obliku konjanika nose se najčešće kao privesci na ogrlicama ili narukvicama, na kojima su takođe nanizane i kauri školjke, kožni amuleti gri-gri, praporci i razni drugi dodaci, kao predmeti koji će zaštititi pojedinca od loših uticaja duhova ili dar koji će obezbediti njihovu blagonaklonost.

Predstave o čudljivim duhovima i džinima koji utiču na živote pojedinaca, pristune su i u animizmu i u islamu, dvema religijama koje su nazastupljenije u oblasti jezera Čad. Duhovima se pripisuju gotovo sva (ne)uobičajena stanja ljudi, kao što su „ludilo“ zbog ljubavi i strasti, neprolazna tuga zbog gubitka voljene osobe, kao i razni vidovi psiho-fizičkih smetnji i narušenog zdravlja.

Uz saznanja o religijsko-magijskim verovanjima i predstavama o zdravlju i bolesti naroda naseljenih u srcu Afrike, o drevnoj civilizaciji Sao i velikim kraljevstvima Kanem i Borno, koje prenose kustosi tokom stručnih vođenja, posetioci izložbe „Kotoko konjanici, čuvari duše“ otkriće izuzetnu stilsku raznovrsnost minijaturnih bronzanih figura konjanika – od primera koje se približavaju realističkom izrazu do slobodnih stilizacija i gotovo apstraktnih formi.

Iako malih dimenzija, od dva do četrnaest centimentara, mnoge figure odlikuje mnoštvo likovnih detalja: jahač gotovo uvek nosi svoj mač i štit, na konju su naznačeni sedlo i bisage, dok fina iznijansiranost i uglačanost metala otkrivaju funkciju figurica konjanika kao ličnih predmeta – privezaka priljubljenih uz telo.

Autorka izložbe je Marija Ličina, kustos.

Promotivna cena ulaznica za sve uzraste je 100 dinara po osobi. (danubeogradu.rs)

loading...