Naslovna » BG servis » Trodnevna žalost povodom stradanja građana u poplavama
Trodnevna žalost u Srbiji
Trodnevna žalost u Srbiji

Trodnevna žalost povodom stradanja građana u poplavama

Vlada Republike Srbije proglasila je, povodom smrti i stradanja velikog broja građana u poplavama, trodnevnu žalost 21, 22. i 23. maja 2014. godine.

Po dosadašnjim podacima u poplavama su poginule najmanje 22 osobe.

Po zakonu o obeležavanju dana žalosti, zastave će biti spuštene na pola koplja, mediji će prilagoditi programe, a u školama i na javnim manifestacijama minutom ćutanja biće odata počast žrtvama poplava u Srbiji. Izdavači novina dužni su da u danima žalosti odštampaju izdanja u crnoj boji navodeći na prvoj strani odluku o proglašenju dana žalosti.

Sve ustanove kulture i institucije obavezne su da prilagode programe danu žalosti. Zabranjeno je održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima.

Vlada je naložila Republičkoj direkciji za robne rezerve da bespovratno isporuči 30 tona konzervi mesnog nareska i pašteta, 50 tona brašna i pet tona mleka u prahu, kao prvu pomoć ugroženom stanovništvu.

Ovu pomoć Sektor za vanredne situacije distribuiraće u saradnji sa Crvenim krstom i lokalnim samoupravama.

Vlada je donela odluku o tome da se Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije ustupi odeća, obuća, kao i ostala roba oduzeta u postupku inspekcijskog nadzora, koja će biti korišćena za potrebe stanovništva ugroženog poplavama.