Naslovna » Izlasci » Izložbe » Etnografski muzej: 100 godina slovenačke lutkarske umetnosti
100 godina slovenačke lutkarske umetnosti
100 godina slovenačke lutkarske umetnosti

Etnografski muzej: 100 godina slovenačke lutkarske umetnosti

Od 16. do 30. juna u Etnografskom muzeju će biti predstavljena izložba kojom se obeležava 100 godina slovenačke lutkarske umetnosti.

Stvaranje lutaka predstavlja poseban vid umetnosti. Reč je o celovitom likovnom umetničkom delu u pokretu, prostoru i vremenu, pa za lutkarsku predstavu likovni umetnik stvara sve nastupajuće „osobe“ lutke po svojoj zamisli, postavlja ih u odgovarajući prostor, a lik i prostor stvaraju međusobni utisak harmonije i suprotnosti.

Likovna dramaturgija je kompleksna likovna vrsta koja zahteva od stvaraoca opšte znanje likovnih zakonitosti, poznavanje suštine pozorišne kostimografije i scenografije, a on pre svega mora da razume suštinu pozorišta lutaka.

Likovni umetnik je glavni saradnik reditelja dok nastaje lutkarska predstava, oni zajedno donose odluke o najvažnijim elementima likovne stilizacije: o izboru lutkarske tehnike, materijalu, boji, obliku i proporciji u odnosu prema lutkaru-interpretatoru.

Slovenački likovni umetnici su se svojim „rukopisom“ rado odazivali na pozive reditelja da učestvuju u stvaranju lutkarskih predstava. Više puta su sami realizovali svoje skice, naravno po sugestijama tehnologa.

Izložba sadrži izbor lutaka najznačajnijih slovenačkih likovnih umetnika (etnologa, vajara, slikara, ilustratora, filmskih reditelja) koji su oblikovali lutke za slovenačka pozorišta lutaka od početka 20. veka do danas.

Otvaranje izložbe je večeras u 20.00. (danubeogradu.rs)

loading...