Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Letovanje: Deset saveta za vožnju kad putujete na odmor

Letovanje: Deset saveta za vožnju kad putujete na odmor

Iako je najidealnije (i najsigurnije) putovati na letovanje avionom, do Grčke, Bugarske ili ex-Yu primorja uvek je lepo putovati svojim kolima.

Ipak, po vrelim danima na putevima će biti previše automobila. Mnogi vozači potcenjuju činjenicu da je za dug put potrebna dobra priprema. Goodyear je pripremio deset važnih saveta koje treba poštovati pre nego što se sedne za volan.

1. Pripremite se

Zvuči suviše jednostavno, ali na vožnji maršrutom od više stotina kilometara mogu i mali problemi, zbog loših priprema, brzo da se pretvore u jaku glavobolju. Uvek dva puta proverite da li ste sve spakovali, da li ste kuću ili stan ostavili uredno i da li ste sredili sve što je potrebno da vaši prijatelji ili rođaci redovno prazne vaše poštansko sanduče i hrane kućne ljubimce.

Na taj način nećete biti primorani da obavljate stresne telefonske pozive ili čak da se vraćate kući da biste rešili probleme. Podsetnik za putovanje uvek je dobrodošao kao pomoć.Promo

2. Budite odmorni

To važi kako za vozača tako i za saputnike. Morate razumeti da duga vožnja fizički iscrpljuje, naročito ako ne poznajete put ili je saobraćaj vrlo gust. Vozač mora biti opušten i tokom vožnje potpuno svestan događanja u svojoj okolini. Opušteni putnici takođe doprinose da atmosfera u automobilu bude manje stresna.

3. Pravilno spakujte prtljag

Nemojte da preopterećujete svoj automobil i dva puta razmislite šta ćete da ponesete – onaj ogroman suncobran je možda apsolutno neophodan, ali ako štrči iz prtljažnika u putničku kabinu možda je bolje da ga niste poneli, nego da se sate i sate vozite neudobno i možda čak izložite opasnosti. Na auto biste mogli da montirate krovni prtljažnik (istina, nije baš najlepši, ali je vrlo praktičan) i na taj način ravnomernije rasporedite prtljag.

4. Proučite maršrutu

GPS je zgodno pomoćno sredstvo, ali ako unapred budete pogledali kojim putevima ćete voziti, donekle rasporedili vreme vožnje i u okvirno predvideli pauze, vožnja će biti manje stresna.

5. Vozite po sekcijama

Sve organizacije iz domena sigurnosti u saobraćaju preporučuju da duži put razdelite na kraće sekcije. Zaustavljanje za predah bar svakih nekoliko sati znatno će poboljšati koncentraciju vozača. Jedite laku hranu i pijte dosta vode da ne biste osećali težinu u stomaku i umor. To važi i za saputnike – svi ćete se mnogo bolje osećati ako se povremeno malo prošetate.

6. Pri vožnji se smenjujte

Potražite po mogućstvu suvozača sa kojim ćete se smenjivati za volanom na putu do cilja. Oboje ćete imati mogućnost da se odmorite i povećate koncentraciju. Osim toga, suvozač i kad ne vozi može da vas upozori na eventualnu opasnost.

7. Auto treba da bude servisiran i pregledan

Savremeni automobili su vrlo pouzdani, ali čak i manji kvar na sred dugog puta može da postane stresan i skup i da se pretvori u pravu noćnu moru. Pre nego što krenete na put ne zaboravite da pregledate gazeći sloj svojih pneumatika – ako pneumatik ne zamenite pravovremeno, možete se naći u vrlo opasnoj situaciji.

Na letovanje automobilom

8. Zaustavnu traku koristite samo ako je zaista neophodno

Ta traka je predviđena za ekstremne slučajeve i ne obezbeđuje vam sigurnost. Kamioni i putnički automobili jure pored vas na samo nekoliko metara, zato – kad god je to moguće i sigurno – navucite refleksni prsluk, uključite sve žmigavce i sklonite se iza sigurnosne ograde zajedno sa saputnicima. Ako se neko od saputnika loše oseća ili mora da ide u toalet, neka se strpi, ako je ikako moguće, do sledeće benzinske stanice na kojoj ćete moći bezbedno da parkirate.

9. Proverite pneumatike

Da bi vožnja bila sigurna i udobna neophodno je da proverite da li su vaši pneumatici u dobrom stanju. Nije dovoljno da proverite samo istrošenost gazećeg sloja. Pneumatici treba da budu adekvatno napumpani, zavisno od toga koliko je vozilo natovareno. Ako vučete kamp prikolicu, odnosno prikolicu za prtljag ili čamac, pneumatici i na njima moraju takođe da budu u dobrom stanju. Da i ne pominjemo da je potrebno dvaput proveriti kuku i električnu instalaciju, ispravno delovanje svih zadnjih svetala i ostale potrebne uređaje.

10. Preuzmite aplikaciju za sigurnu vožnju

Goodyear je specijalno za evropske puteve pripremio aplikaciju za sigurnu vožnju (Safety App). Ona sadrži korisne informacije o lokalnim saobraćajnim propisima i zakonskoj regulativi, a pored toga ima i nekoliko saveta koji su dobrodošli ako na putu naletite na probleme i tražite pomoć. Aplikacija je na raspolaganju za operacioni sistem iOS i Android.