Naslovna » Izlasci » Film » „Poslovni klub Dalas“ u bioskopima
Poslovni klub Dalas
Poslovni klub Dalas

„Poslovni klub Dalas“ u bioskopima

U bioskopima će se prikazivati biografska drama „Poslovni klub Dalas“ (Dallas Buyers Club) koju je režirao Žan-Mark Vali, premijerno prikazana na ovogodišnjem FEST-u.

Zasnovan na istinitim događajima, „Poslovni klub Dalas“ je priča o borbi jednog čoveka u neizvesnom vremenu u Americi. Glavni junak, Ron Vudruf je električar i rodeo kauboj. Tokom 1985, on vodi lakomisleni život i sledeće godine prilikom rutinskog pregleda lekari otkrivaju da je HIV pozitivan i daju mu trideset dana života.

On ne pristaje na smrtnu kaznu i tokom ubrzanog istraživanja načina lečenja otkriva veliki broj lekova i tretmana koji nisu odobreni u Americi i počinje da ih krijumčari, izazivajući svojim metodama medicinske i naučne zajednice, uključujući i njegovog lekara, Evu Saks. Autsajder u gej zajednici, Ron pronalazi neobičnog saveznika u Rajonu, transeksualcu koji deli Ronovu veliku želju za životom i njegov preduzetnički duh, tražeći da se spreče vladine sankcije protiv prodaje neodobrenih lekova.

Oni osnivaju „poslovni klub“, u kome HIV pozitivni ljudi plaćaju mesečnu članarinu kako bi dobili pristup mesečnim zalihama lekova. Duboko u srcu Teksasa, Ronov pionirski podzemni kolektiv glasno odzvanja. Uz rastuću zajednicu prijatelja i klijenata, Ron se bori za dostojanstvo, obrazovanje i prihvatanje. U godinama posle njegove dijagnoze, „usamljeni jahač“ živi život punim plućima, kao nikada pre.

Film je osvojio brojne nagrade među kojima se posebno izdvaja Oskar za najbolju mušku ulogu (Metju Mekonahi) i Oskar za sporednu mušku ulogu (Džared Leto), kao i nagrada Zlatni globus koju su u istim kategorijama osvojila dva popularna glumca. (danubeogradu.rs)

loading...