Naslovna » Izlasci » Izložbe » Retrospektivna izložba Jugoslava Vlahovića do 5. jula
Svetska krava, 1974. (foto: Jugoslav Vlahović)
Svetska krava, 1974. (foto: Jugoslav Vlahović)

Retrospektivna izložba Jugoslava Vlahovića do 5. jula

U Muzeju primenjene umetnosti (Vuka Karadžića 18) do 5. jula otvorena je izložba „Knjige otisaka“, retrospektivna izložba Jugoslava Vlahovića.

Predstavljeno je skoro pola veka stvaralaštva ilustratora-karikaturiste i grafičkog dizajnera Jugoslava Vlahovića (rođen 1949. godine), profesora na FPU u Beogradu. Izložba je koncipirana kao pregled njegovih najznačajnijih radova, predstavljenih u dvanaest autorskih knjiga koje je grafički oblikovao i objavio (osim poslednjeg projekta), sam ili u saradnji sa nekim izdavačem, počev od diplomskog rada „Veni, vidi, vic“ na FPU iz 1974. godine, do poslednjeg – neobjavljenog projekta „Inventar u foto-šopu“.

Pored radova koji su predstavljeni u autorskim knjigama, Vlahović je objavio nekoliko hiljada karikatura i ilustracija u stranim i domaćim časopisima, koje su na izložbi zasebno predstavljene. Ilustrovao je i grafički opremio knjige drugih autora, omote ploča pop i rok-bendova, kalendare, plakate za razne umetničke događaje, poštanske marke i razni grafički materijal, takođe predstavljen na izložbi u Muzeju primenjene umetnosti.

Neuništiv i uvek spreman da uništava sve oko sebe

Tokom studiranja, prvo na Arhitektonskom fakultetu 1968. godine, pa na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu od 1969. godine, na grafičkom odseku, katedri Grafika knjige kod profesora Bogdana Kršića, počinje Vlahovićeva multimedijalna umetnička karijera. Tada učestvuje u mjuziklu „Kosa” Ateljea 212 i postaje jedan od osnivača prve jugoslovenske autorske akustičarske grupe Porodična manufaktura crnog hleba i performans-grupe EKIPA A3. Ovi raznorodni oblici umetničkog delovanja postaće bogat izvor ideja i motiva za grafički rad Jugoslava Vlahovića, što možemo videti već u njegovom diplomskom radu „Veni, vidi, vic“ iz 1974. godine, u kojoj autor pažljivo analizira detalje svakodnevnog života i potom formira ilustrovanu dosetku spajanjem sličnih elementa ilustracije u neobičnu celinu.

Jugoslav Vlahović - Strip u tri kadra Bez naziva, 1995–1999.
Jugoslav Vlahović – Strip u tri kadra Bez naziva, 1995–1999.

U sledećoj autorskoj knjizi Rasvetljen slučaj (1986), Vlahović usavršava postupak prikazivanja višeznačne ilustrovane dosetke iz knjige VENI, VIDI, VIC. Većinu radova izvodi tušem ili temperom, uz upotrebu erbraš tehnike.

U to vreme, on razvija ilustratorski poentilistički stil, koji je jedna od glavnih karakteristika njegovog umetničkog izraza i danas. Sa karikaturama iz ovog perioda Vlahovićev homo mechanicus postaje homo politicus – „neuništiv i uvek spreman da uništava sve oko sebe“ (S. Novaković). Tokom sledećih tridesetak godina, Vlahović objavljuje još desetak autorskih knjiga u kojima nastavlja da bude ilustrator-hroničar našeg vremena.

Pored dvanaest autorskih knjiga, Jugoslav Vlahović aktivno sarađuje sa domaćim i stranim novinama i časopisima, ali i piscima, aforističarima i pesnicima kojima grafički oblikuje knjige. Ovi radovi čine početak drugog dela izložbe „Knjige otisaka“ u Muzeju primenjene umetnosti, na kojem su predstavljeni grafički radovi koje je Vlahović pravio, kako za časopise i knjige, tako i za omote ploča rok i pop-bendova, logotipe, kalendare, plakate, poštanske marke i dr.

Dok na plakatima, kalendarima i izložbenim katalozima predstavljenim na izložbi Jugoslav Vlahović radi ilustracije koje su u bliskoj vezi sa manifestacijom koju najavljuju ili firmom čiji posao reklamiraju, ova veza „ilustracija–ilustrovano delo“ postaje kompleksnija kada dizajnira edicije knjiga pisaca i pesnika. Iz opusa od pedesetak knjiga koje je oblikovao Jugoslav Vlahović, posebno se izdvajaju knjige koje je radio za razne edicije – aforizama, pesama Bore Đorđevića, antologije lirike profesora Todeta Čolaka i dr.

Na izložbi „Knjige otisaka“ predstavljene su korice dvadesetak knjiga koje je oblikovao Vlahović. Ove ilustracije i karikature krase poetika i (crni) humor, koji su u idejnom saglasju sa nazivom knjiga koje ukrašavaju.

Kustos izložbe je Slobodan Jovanović, kustos u Odseku za savremenu primenjenu umetnost MPU. (danubeogradu.rs)

loading...