Naslovna » Turizam » Volim Beograd » Spomenik Neznanom junaku
Spomenik neznanom junaku
Spomenik neznanom junaku

Spomenik Neznanom junaku

Spomenik Neznanom junaku mesto je odavanja počasti palima u borbama za slobodu. Nalazi se na vrhu zaravnjenog brega na planini Avala, petnaestak kilometara južno od centra Beograda.

Obeležje u formi mauzoleja, delo vajara Ivana Meštrovića, podignuto je po naređenju kralja Aleksandra Karađorđevića. Prostor za spomenik obezbeđen je uklanjanjem ostataka srpskog srednjovekovnog grada Žrnova, kasnije turskog uporišta, na istaknutom položaju na planini. Odlučeno je i da se u kriptu spomenika prenesu posmrtni ostaci nepoznatog vojnika stradalog u Prvom svetskom ratu. Nekoliko meseci po otpočinjanju radova kralj je ubijen u Marseju, a spomenik je završen na Vidovdan 1938. godine.

Ratnika koji počiva na Avali pronašli su i sahranili nemački vojnici nedaleko od sadašnjeg spomenika 1915. godine, a na krstu kojim su obeležili mesto napisali su na nemačkom – „nepoznati srpski vojnik“. Posle rata, seljaci podavalskih sela podigli su tu spomenik sa kamenim krstom, koji se danas nalazi u porti crkve u selu Beli potok.

Meštrovićev spomenik Neznanom junaku napravljen je od crnog jablaničkog granita, sa velikim sarkofagom i osam karijatida bez značajnijih nacionalnih obeležja, koje simbolično predstavljaju žene naroda i regija tadašnje Kraljevine Jugoslavije – majke vojnika. Monumentalnost spomenika naglašena je položajem na planini, postamentima na kojima se nalazi i širokim stepeništem na prilazu.

Neznanim junacima svih ratova za slobodu

Spomenike neznanom vojniku podigle su posle Prvog svetskog rata Francuska, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i druge države saveznice, koje su na ovaj način odale poštu borcima nastradalim na ratištima i sahranjenim bez imena.

Godine na spomeniku na Avali 1912-1918. svedoče o činjenici da se obeležjem odaje počast vojnicima stradalim u toku Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Pojam neznanog junaka je, međutim, opšti i bezvremen, pa se može reći da ovakva spomen obeležja predstavljaju zahvalnost junacima svih ratova, koji su kao nepoznati dali živote za slobodu. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.