Naslovna » Izlasci » Sport » „Trofej Beograda“ u trijatlonu na Adi Ciganliji
Srpski trijatlonci
Srpski trijatlonci

„Trofej Beograda“ u trijatlonu na Adi Ciganliji

Državno prvenstvo „Trofej Beograda“ u trijatlonu biće održano u nedelju, 8. maja, na Adi Ciganliji.

Generalni sekretar Trijatlon saveza Beograda Ivan Buđa rekao je da se za Beogradski trijatlon, 20. po redu, prijavilo 110 takmičara koji su u vrhu srpskog, ali i evropskog trijatlona.

– U trci će učestvovati mlade nade – deca do četvrtog razreda osnovne škole, nade – deca do osmog razreda, zatim juniori, elit i veterani. Trka počinje plivanjem u dužini od 750 metara, zatim 20 kilometara se vozi bicikl i trčanje pet kilometara. To je trka za elitne takmičare, ali kako je trijatlon sport za sve, postoje još dva starta za rekreativce, kojima su discipline kraće. Oni plivaju 400 metara, bicikl voze 10 kilometara i trče 2,5 kilometara. Imamo i trku za ozbiljnije rekreativce koji nemaju vremenski limit – precizirao je Buđa.

Paratrijatlonac Lazar Filipović kaže da je ta disciplina izuzetno dinamična i zanimljiva.

– Mi slepi učestvujemo u trci paralelno sa svojim pilotima vodičima, koji nam služe kao naše oči. Mi smo za njih vezani za skočni zglob tokom plivačkog segmenta, biciklistički deo radimo na tandem biciklu i trčimo vezani za ručni zglob. Sve to pokazuje da ljudi sa hendikepom mogu biti ravnopravni ljudima bez hendikepa. Imam titulu evropskog prvaka, vicešampion sam Evrope, vicešampion sveta, a nedavno sam osvojio bronzanu medalju na trci Svetskog kupa u Francuskoj. Trijatlon traži od čoveka mnogo na svim poljima, kako mentalno tako i fizički, ali i sportsko ophođenje prema svemu tome. Državno prvenstvo na Adi Ciganliji je jedna od pripremnih trka za moj put na Paraolimpijske igre u Riju – rekao je Filipović.

Beogradski trijatlon održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta, Sekretarijata za sport i omladinu, kao i Srpske trijatlon unije. (Beoinfo)

loading...