Naslovna » Izlasci » Shopping » Učenje je zabavnije uz Apple Mac računare
Apple - MacBook Air
Apple - MacBook Air

Učenje je zabavnije uz Apple Mac računare

Apple Mac najpopularniji

Učenje je kroz vekove tradicionalno obavljano iz knjiga i svezaka, a moderno doba je promenilo i navike i očekivanja, pa su danas u edukaciji, bilo privatnoj i kućnoj, ali i zvaničnoj školskoj, sve više prisutni i računari.

Danas se u razvijenijim društvima nijedan fakultet ili čak srednja škola ne mogu zamisliti bez studenata koji svuda sa sobom nose laptopove ili tablet uređaje. Sa ovim uređajima, koji su postali digitalna ekstenzija svega što jedna mlada osoba zna, želi da nauči i praktično poseduje, studenti žive i dan i noć. Koriste ih za sticanje novih znanja, projekte, istraživanje, ali i zabavu.Promo

Apple Mac računari i iPad tableti su ubedljivo najpopularniji u zapadnoj Evropi, a pogotovo u SAD, dok njihova popularnost raste i u Aziji, Južnoj Africi i Australiji. Mac i aplikacije koje postoje na OS X (ali i iOS) platformi dokazano su intuitivnije, jednostavnije i moćnije alatke za rad, pa studenti veoma lako pišu, unose i analiziraju podatke i prave prezentacije.

Bolji je Keynote

Aplikacije Pages, Keynote i Numbers su idealne su alatke za kreativnog pojedinca koji se fokusira na ono što želi da napiše, predstavi i prezentuje, a osim sopstvenih formata, one su i kompatibilne sa Microsoft Word, PowerPoint i Excel aplikacijama. Ali, ako neki od korisnika baš želi da radi u Office aplikacijama, bitno je napomenuti da Microsoft ovaj popularni paket aplikacija nudi i za Mac (OS X), paralelno kao i za PC, a od nedavno, zvanične Office apps postoje i za iPad, pa čak i iPhone.

Svako ko je koristio Keynote zna koliko je to moćan alat za efektivne prezentacije i koliko je lakši za upotrebu od PowerPoint-a. Slično važi i za Pages, koji ne samo da nudi mogućnost fantastičnog preloma stranice koja će izgledati kao da je spremljena u nekoj kompleksnoj aplikaciji za DTP (Adobe inDesign), već ima i fenomenalan „writers“ mod rada koji je sjajan onda kad „pisac“ želi da se fokusira na stranicu, tj. samo na ono što želi da stavi na papir, a što je kod Word aplikacije bukvalno nemoguće.

Osim toga, pisma, projekti, reportaže, izveštaji i prezentacije sa Apple iWork aplikacijama zaista izgledaju mnogo bolje. Prebacivanje sadržaja iz jedne u drugu aplikaciju je, svakako, omogućeno, pa se prelepi grafikoni iz Numbers app-a lako prebacuju u Pages ili Keynote. Keynote je poznat i kod onih koji i dalje tvrdoglavo koriste PC računare i to baš po lepoti prezentacija koje konvertovane u PowerPoint pokazuju grafičke limite bitmap-orijentisanog softvera i operativnog sistema koji predstavljaju Windows i prateći programi.

Pošto OS X (i iOS) imaju vektorsko grafičko okruženje, ubrzano 3D akceleratorom na samom Mac-u ili iPad-u, fontovi, slike i video klipovi izgledaju savršeno glatko na bilo kom uvećanju. Osim toga, dizajneri u Apple-u su se potrudili da korisnicima poklone više stotina predefinisanih primera za kreiranje dokumenata, tako da su mogućnosti za dalju doradu istih praktično neograničene.

Ono što je takođe jako bitno, jeste i iCloud kompatibilnost koja postoji kod OS X i iOS aplikacija za rad. Svi vaši dokumenti na kojima radite, vaše slike, video klipovi i ostali materijal biće vam dostupni u svakom trenutku, na svakom vašem uređaju, bilo da mu pristupate sa računara, tableta, telefona ili čak iPod Touch plejera.

Milion lekcija

Još jedan besplatni programski paket po kome su Apple uređaji poznati i bez kojih praktično i ne mogu zove se iLife. U pitanju je skup softvera koji čine besplatni iPhoto, sa kojim studenti i srednjoškolci lako mogu srediti i prilagoditi slike koje će dalje koristiti za rad i prezentacije, a ova aplikacija čak podržava i kreiranje virtuelnih „book“-ova i slajd-šou animacija, uz zvukove, video klipove i komentare, ali i iMovie i GarageBand.

iMovie je jednostavan, ali moćan alat uz koji će svaki korisnik Mac-a, iPad-a ili iPhone-a naučiti osnove video montaže i to uz zabavu, što je, svi znamo, najbolji način za učenje. GarageBand je za one učenike koji su imaju dara za muziku, a koji će uz virtuelne instumente imati mogućnost da komponuju i dalje uče i obrazuju se. Ove besplatne aplikacije su samo početak – ako i kada nekome postane potrebno više, iPhoto će zameniti fenomenalni Apple Aperture (ili Adobe Photoshop i Illustrator), iMovie će postati ograničen i novi učenici će svoja dela sedme umetnosti „provlačiti“ kroz Final Cut Pro X, dok će se umesto GarageBand-a, muzički nadahnuti mladi ljudi okrenuti više puta nagrađivanom Logic Pro X softveru. Valja napomenuti i to da nisu samo aplikacije za video, sliku i zvuk prisutni za Mac računare i iOS uređaje.

Posebni programi za medicinu, finansije, enciklopedije istorije, astronomije, fizike, biologije, prava ili bilo koje nauke koje se setite, postoje i veoma su popularni u svojim Mac izdanjima. Neki od njih postoje samo za Mac i iPad, jer se oslanjaju na grafički „engine“ koji može da radi samo u vektorski orijentisanom operativnom sistemu. Dovoljno je pretražiti App Store i svakako ćete pronaći ono što vam je potrebno, ako ste student, ali i ako ste nastavnik.

Upravo na Mac i iOS uređajima lako možete organizovati i unaprediti svoju nastavu. Osim aplikacija koje pomažu i čine nastavu efektnijom, tu su i aplikacije koje će olakšati i unaprediti ocenjivanje, omogućiti vam da napravite mape mozga i lakše naučite svoje učenike ili im čak napravite kviz aplikacije i tako ih zabavite i uočite bolje i zainteresovanije pojedince.

Baza edukativnog sadržaja koja raste svakim danom i koju „popunjava“ sve veći broj ustanova širom sveta naziva se iTunes U. Studenti lako mogu da pristupe bazi od oko milion različitih lekcija u vidu knjiga, video klipova lekcija i interaktivnih enciklopedija koje su stalno dostupne i stalno on-line. Da, nismo pogrešili, taj broj se piše ovako: 1.000.000. iBooks je takođe aplikacija koja je prisutna na svim Apple uređajima u ekosistemu. Ovaj najnapredniji e-book čitač postavlja standarde svim konkurentskim rešenjima i već je dokazano ispred svih po najvećem broju inovativnih rešenja koje nudi – počev od grafičkog interfejsa, prikaza stranica, grafike i video klipova, do načina distribucije i plasiranja knjiga (ako ste autor).

Fantastičan softversko-hardverski ekosistem čuvene kompanije Apple, u koji spada i Apple TV, omogućava lak streaming sadržaja sa računara, telefona ili iPad-a putem AirPlay funkcije do bilo kog video uređaja (plazma, LCDTV, projektor) bežičnim putem i uz „jedan klik“. MacBook Air i Pro računari su šampioni trajanja baterije, elegantni su, izdržljivi i savršeni su pratioci svakog studenta.

Napomenućemo i to da Apple uvek ima specijalne promocije za cene softvera, kao i niže cene po kojim studenti mogu kupiti Mac računare i tablet uređaje.