Naslovna » Izlasci » Izložbe » Veliki barutni magacin – otvoren za posetioce
Veliki barutni magacin

Veliki barutni magacin – otvoren za posetioce

Na Donjem gradu Beogradske tvrđave od 2. juna (11.00-19.00) biće otvoren za posetioce Veliki barutni magacin.

Ovo je treći objekat na prostoru Beogradske tvrđave koji je otvoren u 2014. godini, a koji je godinama bio nedostupan za posetioce.

Posetioci Barutane moći će da vide sarkofage, nadgrobne spomenike, žrtvenike, fragmente spomenika i kapitele, koji predstavljaju deo fondova Narodnog muzeja i Muzeja grada Beograda.

Izloženi predmeti/objekti najvećim delom otkriveni su u Beogradu i okolini, izvestan broj na lokalitetima na Kosmaju, u Kostolcu (Viminacijumu), Sremskoj Mitrovici (Sirmijumu) i na drugim nalazištima u Srbiji, a pojedini su doneti iz Makedonije i Albanije.

Spomenici pripadaju antičkom periodu (do VI veka) i dopunjavaju saznanja o istoriji i umetnosti tog perioda. Posebnu pažnju privlači Jonin sarkofag, s kraja III i početka IV veka, koji potvrđuje prisustvo hrišćanstva u Beogradu u ovom periodu. Jonin sarkofag razlikuje se od ostalih iz tog perioda po hrišćanskim simbolima i tematici uklesanoj na njemu.

Trenutno, u hodniku Barutane može se pogledati i izložba Rastka Ćirića „Ale i Bauci“, na kojoj posetioci mogu da se upoznaju sa neobičnim bićima iz srpske mitologije: dunavski demoni, aždaje, šumska bića, vile, vampiri, babaroge, vukodlaci, veštice…

Cena ulaza u Veliki barutni magacin je 200 dinara, dok studenti, đaci i penzioneri plaćaju po 100 dinara.

Jedna ulaznica za sve objekte

JP „Beogradska tvrđava“ omogućila je posetiocima kupovinu objedinjene ulaznice za sve objekte na Beogradskoj tvrđavi (Kulu Nebojšu, Sahat Kulu, Rimski bunar i Veliki barutni magacin) po ceni od 400 dinara, čime se ostvaruje popust od 33.3% (puna cena za četiri karte je 600 dinara). Za studente, đake i penzionere cena je 300 dinara.

Objedinjena ulaznica nije vremenski ograničena i ne podrazumeva posetu svim objektima u istom danu. Sahat Kula, Rimski bunar i Veliki barutni magacin otvoreni su svakodnevno od 11.00 do 19.00, a Kula Nebojša radi od srede do nedelje od 11.00 do 19.00.

Ulaznice za sve objekte mogu se kupiti na svim prodajnim mestima na Beogradskoj tvrđavi: Galerija Beogradske tvrđave u Stambol kapiji, Kula Nebojša i Rimski bunar.

U svakom od četiri otvorena objekta posetioce će svakodnevno čekati prezenteri Beogradske tvrđave (izuzev Kule Nebojše – prezenteri su prisutni u petak, subotu i nedelju), koji će ih upoznati sa objektima, istorijskim okolnostima i razlozima njihovog nastajanja i izložbenom postavkom koja se nalazi u njima. (danubeogradu.rs)