Naslovna » Izlasci » Sajmovi » 59. Sajam knjiga od 26. oktobra do 2. novembra
Sajam knjiga
Sajam knjiga

59. Sajam knjiga od 26. oktobra do 2. novembra

Jedna od najposećenijih srpskih manifestacija Beogradski sajam knjiga biće održan od 26. oktobra do 2. novembra.

Pripreme za sajam knjiga su počele pre nekoliko mesec i ušle u novu fazu, pa su izlagačima dostavljeni formulari za prijavu učešća. Uvažavajući Beogradskog sajma knjiga uzeo je u obzir veoma složenu ekonomsku situaciju u zemlji i doneo odluku da cene izlagačkog prostora i ulaznica ostanu iste kao prethodne godine, s tim da popust od 10 odsto za plaćanje unapred važi i za uređeni i neuređeni izlagački prostor.

Specijalni gost ovogodišnjeg sajma knjiga biće Kina, koja će svoju bogatu kulturu i izdavaštvo predstaviti na 1.000 kvadratnih metara izlagačkog prostora, uz učešće značajnog broja vrhunskih kineskih književnika i kulturnih delatnika.

Radi poštovanja i vrednovanja tradicije u kulturi i izdavaštvu, prilikom raspodele prostora posebno će se uzimati u obzir godina osnivanja izdavača, kao i nagrade koje je dobio tokom svoga postojanja. Kvalitet objavljenih naslova vrednovaće se i na osnovu podataka o tome koliko knjiga domaćih autora određenog izdavača je prevedeno u inostranstvu.

U želji da se podstakne legalno poslovanje u izdavaštvu, kao delu kreativne industrije, prilikom raspodele prostora u obzir će biti uzeti podaci o godišnjem prometu u prethodnoj godini i broju stalno zaposlenih. Na taj način će se podstaći veće zapošljavanje i intenziviraće se borba protiv sive ekonomije u izdavaštvu. Definisani indikatori za raspodelu prostora omogućiće značajniju i kvalitetniju izdavačku produkciju, pravilno vrednovanje tradicije i profesionalizma u izdavaštvu i tako doprineti kulturnom životu Beograda i Srbije, saopštio je Odbor Beogradskog sajma knjiga. (danubeogradu.rs)