Naslovna » Izlasci » Film » „Cezar Čavez“ od 31. jula u bioskopima
Cezar Čavez
Cezar ÄŒavez

„Cezar Čavez“ od 31. jula u bioskopima

Domaća publika biće u prilici da od 31. jula u bioskopima vidi film „Cezar Čavez“ (Cesar Chavez), biografsku priču o borcu za ljudska prava. U novom ostvarenju reditelja Dijega Lune glavne uloge tumače Majkl Pena, Rosario Doson i Džon Malkovič.

Cezar Čavez se trudi da organizuje 50.000 poljoprivrednih radnika u Kaliforniji, od kojih su mnogi bili „braceros“ – sezonski radnici iz Meksika, kojima je dozvoljeno da žive i rade u SAD samo dok traje zemljoradnička sezona. Uslovi u kojima su radili su bili jako loši, trpeli su rasističke uvrede i brutalne ispade nadređenih i lokalnog stanovništva Kalifornije.

Kako bi pomogao radnicima, Cezar Čavez, osniva radnički sindikat „Ujedinjeni zemljoradnici“ (UFW). Kao strastven čovek bez ratobornih ideja, Čavez pokreće nenasilnu borbu protiv pohlepe i predsrasuda sa idejom da povrati dostojanstvo ljudima.

Čavezovim nastojanjima su se često suprostavljali, nekad i nasilno, vlasnici velikih farmi na kojima su radili privremeni radnici. Organizovano je i nekoliko većih nenasilnih kampanja sindikata, posle kojih je Čavez dostigao popularnost van granica Kalifornije.

Inspirisao je milione Amerikanaca iz različitih društvenih sfera, pa i one koji nikada nisu radili na farmi, da se bore za socijalnu pravdu. Njegov trijumfalni put izuzetno svedoči o moći koju jedan pojedinac može da ima i kojom može da promeni svet.

Ostvarenje „Cezar Čavez“, reditelja Dijega Lune, premijerno je prikazano na ovogodišnjem 64. Berlinalu. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.