Naslovna » Izlasci » Izložbe » Galerija Singidunum: Beograd, grad u kome stvaram
Beograd - Irina Kondić Jančić
Beograd - Irina Kondić Jančić

Galerija Singidunum: Beograd, grad u kome stvaram

Povodom 34. godišnjice postojanja, u Galeriji Singidunum od 9. jula u 19.00, biće otvorena grupna izložba „Beograd, grad u kome stvaram“.

U Knez Mihailovoj 40 radove će predstaviti 44 umetnika po autorskom konceptu Marine Milovanović Kušić. Među izloženim delima su slike, grafike, akvareli, skulpture, ambijentalne instalacije, tekstil…

Galerija Singidunum, koju je ULUPUDS osnovao 1980. godina je jedna od retkih galerija koja se može pohvaliti jedinstvenom ponudom unikatnih, umetničkih dela članova profesionalnih umetničkih Udruženja i kvalitetnim i sadržajnim izložbenim programom.

Već 34. godine Galerija Singidunum je tačka okupljanja vrhunskih umetnika, pre svega onih koji se bave primenjenom umetnošću. Godišnje se u galeriji održi više od dvadeset postavki – samostalnih, kolektivnih, autorskih projekata, sekcijskih izložbi…

Kustos Mioljub Kušić komentarisao je ovu izložbu:
– Na zadatu temu, „Beograd, grad u kome stvaram“, većina umetnika je odgovorila radovima koji Beograd vide kao hibridnu strukturu koja daje osećaj urbanog identiteta. Na radovima prezentovanim na ovoj izložbi prepoznajemo bliske forme beogradskih javnih prostora, kao što su hotel Moskva, Narodno pozorište, zgrada SKC-a, Kalemegdan i Crkva Ružica, Saborna crkva, Kosančićev venac, obale Save sa mostovima koji je presecaju, zemunske fasade, Geneks kule ili glavne gradske arterije viđene iz gornjeg rakursa. Ponegde se radi o fragmentima iz zabačenih ulica ili prostora sa kojima autori imaju sasvim ličnu vezu, kao što je tradicionalna bombondžijska radnja koja prkosi vremenu ili u okviru rada u kome su brižljivo sakupljeni ostaci beogradskih dana, izloženi kao u prirodnjačkom muzeju. I šta na kraju reći? Beogradu kao gradu možemo samo da poželimo da sačuva i dotera ono što već ima i da ne dozvoli svemu novom da ugrozi njegov identitet.

Izložba će biti otvorena do 21. jula. (danubeogradu.rs)