Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Mutex“ u Kući kralja Petra I
Musašino (foto: musabi.ac.jp)
Musašino (foto: musabi.ac.jp)

Izložba „Mutex“ u Kući kralja Petra I

Od 22. (19.00) do 27. jula u Kući kralja Petra I biće otvorena grupna izložba japanskih umetnika pod nazivom „Mutex“.

Gošće Beograda su umetnice iz Japana Junko Suzuki, Kakuko Iši, Mitsue Ito i Koko Šimomura. Ovom izložbom (Mu-Musašino, tex-tekstil), autorke predstavljaju rezultate programa tekstila Univerziteta umetnosti Musašino iz Tokija.

Radovi ilustruju različite autorske pristupe u obradi tekstila, od tapiserija do instalacija i objekata u prostoru, kroz teme bliske autorkama: meditacije na temu odnosa čoveka i nasleđa – prirodnog i kulturološkog, koje se prožimaju i stvaraju jedinstvenu materijalnu celinu koja odiše, odmerenošću i lakoćom postavke.Za dž

Istog dana u vrtu Kuće kralja Petra I, Centar za likovno obrazovanje „Šumatovačka“ predstavlja ambijentalnu instalaciju / objekat dobrodošlice „Svetleće senke“, posvećenu spajanju japanskih i srpskih tradicionalnih elemenata nasleđa.

Instalacija je kolektivni autorski rad umetničko-nastavnog programa „Šumatovačke“, Kostim i savremeno odevanje, koji vodi Boris Čakširan, diplomirani slikar-kostimograf, a načinile su ga zajedno sa predavačem polaznice: Jelena Damnjanović, Neda Milošević, Maša Milenković i Isidora Cvetković.

Instalacija je deo projekta šire edukacije u oblasti kostima i savremenog odevanja koja se bavi kontekstom kao umetničkom formom, to jest objektom kao intimnim delom subjekta kome se obraća. Objekti koji svetle nastali su od fotografija i grafika srpske i japanske kulture, dok u formi predstavljaju elemente odeće.

Izložba je otvorena svakog dana od 15.00 do 19.00, a ulaz je slobodan. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.