Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Kako koristiti telefon u romingu
Kako koristiti telefon u romingu

Kako koristiti telefon u romingu

Cene u romingu se znatno razlikuju od onih u nacionalnom saobraćaju, a mnogi korisnici svoje ustaljene navike u mobilnoj komunikaciji ne menjaju kada su na putu.

Bez obzira na to koju mrežu koriste, saveti koji slede korisnicima će pomoći da ostvare efikasnu komunikaciju bez visokih računa po povratku iz inostranstva:

»»» Pre polaska na put glavni savet je da se informišete o cenama i uslugama koje vaš operater nudi u saradnji sa inostranim partnerom na određenoj destinaciji.

»»» Raspitajte se da li vaš operater nudi specijalne roming promocije u vidu paketa dodatnih minuta i megabajta za prenos podataka.

»»» Pre polaska na put deaktivirajte uslugu govorne pošte. Prijem i preslušavanje govorne poruke tarifira se kao dolazni i odlazni poziv u romingu.

»»» Slanje SMS poruke za proveru stanja na računu kod nekih operatera se tarifira prema važećem cenovniku za SMS u romingu.

»»» Budite oprezni prilikom korišćenja interneta, tj. prenosa podataka. Ukoliko nije neophodno da u svakom trenutku imate pristup internetu, na telefonu podesite opciju za zabranu prenosa podataka u romingu. Otvaranje priloga mejlova, video materijala i fotografija na društvenim mrežama stvara veliki internet saobraćaj.

»»» Proverite da li vaš aparat ima Wi-Fi opciju i, gde god je ona dostupna, koristite lokalnu Wi-Fi mrežu za opciju prenosa podataka. Obratite pažnju da će se, ukoliko dođe do prekida Wi-Fi signala a usluga prenosa podataka nije deaktivirana, vaš aparat automatski prebaciti na GPRS mrežu i nastaviti prenos podataka koji se tarifira po cenovniku za roming.

»»» Čitajući prateća uputstva i obaveštavajući se kod svog operatera, upoznajte sa karakteristikama svog smart telefona. Smart telefoni sadrže u sebi aplikacije koje zahtevaju vezu sa internetom, na primer automatsko ažuriranje softvera, aplikacija ili elektronske pošte. Zbog toga je preporuka da isključite opciju automatskog ažuriranja podataka.

Razmislite o tome koje bi navike u mobilnoj komunikaciji valjalo promeniti dok ste u inostranstvu, tako da pri tom ostanete informisani i u kontaktu sa najdražima. U skladu s tim napravite spisak servisa koje ćete koristiti dok ste van zemlje i onih koje ćete isključiti pre nego što pređete granicu.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.