Naslovna » Izlasci » Film » Leto u Kinoteci: Najbolji dokumentarci sveta
20 stopa od zvezda
20 stopa od zvezda

Leto u Kinoteci: Najbolji dokumentarci sveta

U novoj, klimatizovanoj sali Kinoteke u Uzun Mirkovoj 1 ovog leta prikazivaće se najnagrađivaniji dokumentarci, koji su premijerno prikazani na ovogodišnjem festivalu Beldocs.

Program je počeo 1. jula, projekcijom ostvarenja „20 stopa od zvezda“. Ovogodišnji dobitnik Oskara za najbolji dokumentarni film uvodi nas u svet pratećih vokala u najrazvijenijoj muzičkoj industriji u svetu. Imena kao što su Darlen Lav, Táta Vega, Džudit Hil ili Liza Fišer najširoj publici ne govore mnogo. Ove žene su, međutim, svojim vokalima uobličile najpoznatije svetske hitove i profilisale najpopularnije muzičke žanrove.

Pesma iz šume“, pobednik prestižnog festivala IDFA, donosi priču o muzikologu Luisu Sarnou koji zarad svoje neuobičajene pasije odlučuje da čitav život provede u srcu Afrike, potpuno odsečen od civilizacije, deleći ideale i sudbinu pigmejskog plemena Bajaka.

Nepoznato poznato“ bavi se doktrinama spoljne politike SAD kroz iscrpljujući intervju i minuciozno portretisanje Donalda Ramsfelda – ministra spoljnih poslova sa najdužim stažom u istoriji najmoćnije države na svetu.

Izašao iz vrhunske BBC kuhinje „Fudbalski trener Zoran i afrički tigrovi“ pripoveda hazardersku priču o angažmanu srpskog stručnjaka u najdevastiranijoj zemlji na svetu – Južnom Sudanu. Uz neverovatnu borbenost, nadljudsku upornost i urođeni inat, prkoseći svim institucijama države koja ga je angažovala, ali i sudbini, ovaj čovek uspeva da tek osnovanu reprezentaciju odvede na prvenstvo Afrike.

I na kraju, dobitnik nagrade za režiju u kategoriji dugometražnog dokumentarca na festivalu Sandens „Lepotica i Bokser“ ispituje protivrečnosti koje sa sobom nosi tri i po decenije dugačak brak dvoje po godinama i po temperamentnu različitih, nedovoljno priznatih japanskih umetnika u Njujorku.

Sva pomenuta ostvarenja predstavljaju apsolutni vrh svetske produkcije u oblasti dokumentarnog filma. Ponovno prikazivanje pred beogradskom publikom upriličeno je zahvaljujući vanrednom angažovanju festivala Beldocs.

Tokom jula i prve nedelje avgusta ove projekcije odvijaće se svakodnevno, od 18.30. Cena ulaznice je 200 dinara.

Rashladite se, opustite i zaronite u priče koje su se zaista dogodile! (danubeogradu.rs)