Naslovna » Izlasci » Mini BG vesti: Zombijana, Dan domaćeg filma, Vinski trg…
Predstava "Bajkoholik"
Predstava "Bajkoholik"

Mini BG vesti: Zombijana, Dan domaćeg filma, Vinski trg…

»»» U četvrtak, 3. jula od 20.00, u UK Parobrod biće otvorena izložba ilustracija „Zombijana crta twitter“ Andrijane Vešović u virtuelnom svetu poznatije kao Zombijana.

Online publika poznaje Andrijanu, sada Beograđanku, ne više Podgoričanku. Nepoznata činjenica je da je Zombijana jedini vizuelni kreativac u kapacitetu da po ex Yu zemljama pravi svojevrsnu turneju. Parobrod je opening akt ovogodišnjeg tournamenta „crtanja Twittera“.

»»» U subotu, 5. jula od 13.00, biće organizovana projekcija filma „Doviđenja, kako ste?“ reditelja Borisa Mitića. U Dvorani KCB projekcija će biti održana u okviru serijala „Dan domaćeg filma“.

»»» Udruženje Srpsko vino i ove godine organizuje kulturološko vinski festival Zemunski vinski trg, 5. i 6. jula od 18.00 do 23.00, na Velikom trgu u Zemunu, u okviru manifestacije Dan Dunava. U okviru manifestacije, uz podršku Udruženja somelijera Srbije, održaće se humanitarna aukcija arhivskih vina, 4. jula od 19.00, u svečanoj sali Starog dvora, a ostvaren prihod biće uplaćen na namenski račun grada Beograda za postradale od poplava.

»»» Od 7. (19.00) do 25. jula u galeriji Remont (Maršala Birjuzova 7) biće otvorena izložba „Dislocated Materials„. Biće izloženi radovi autora iz Austrije i Srbije. Predstaviće se Sabine Ott, Natalia Weiss, Claus Procop, Edith Payer, Miroslav Dajč, Gojko Dutina, Vladimir Ilić, Goran Jureša, Dragana B. Stevanović.

»»» Projekcijom filma „Ana i kralj“ u četvrtak, 3. jula od 15.00, u Velikoj sali Gradske opštine Zvezdara, Bulevar kralja Aleksandra 77, nastavlja se serija besplatnih programa za Zvezdarce starije od 65 godina. To je američki romantično-avanturistički film iz 1999. godine koji je režirao Endi Tenant, a u kome glavne uloge tumače Džodi Foster, Tom Felton i Čou Jun Fat.

»»» U subotu, 5. jula od 20.30, u UK Parobrod biće održan deveti festival kratke priče „Kikinda Short„. Ulaz je slobodan. Dvadesetoro pisaca kratkih priča iz četrnaest zemalja 2. i 3. jula će se čitati u Kikindi, 4. jula autori se dele u tri grupe i odlaze u Segedin, Temišvar ili Zrenjanin, da bi se 5. jula svi ponovo okupili na završnom čitanju u Beogradu. Ovogodišnji slogan glasi „Kikinda, sori“.

»»» U subotu, 5. jula od 18.00, u MZ „Mirijevo“ (Školski trg 2) počinje ciklus radionica „Leto od papira„. Cilj je da deca i mladi sadržajno provedu slobodno vreme, da steknu nova znanja i podstaknu se na samostalni i kreativni stvaralački rad. Program se sastoji od osam sadržajno različitih radionica iz oblasti rukotvorina od papira i kartona koje će se održavati svake subote od 18.00 do 20.00 do 23. avgusta a akcenat je na reciklaži. Radionice će voditi Mina Simić, master primenjene umetnosti. Info: 061/6908-123 ili pdzvezdara@gmail.com.

»»» U novobeogradskoj Blok galeriji (Jurija Gagarina 221), 4. jula u 20.00 biće otvorena izložba Mile Gvardiol pod nazivom „Raskršća„. Umetnica će se beogradskoj publici predstaviti slikama nastalim u poslednje dve godine. Zatvaranje izložbe je 17. jula.

»»» Peta po redu kolektivna izložba slika članova Likovnog kluba „Đuro Salaj“, „Leto 2014„, biće svečano otvorena u Galeriji Akademije 28 (Nemanjina 28), u sredu 2. jula od 19.00. Na izložbi će se naći 35 autora.

»»» U toku leta u Kući kralja Petra I biće organizovan bogat program (izložbeni, muzički, scenski, tribinski). Leto u ovoj ustanovi kulture počinje već 5. jula od 20.00 i 22.00 kada će biti premijerno izvedena predstava „Bajkoholik„. Po tekstu Milene Đorđević režiju je uradio Milan Kovačević, a igraju Zorana Bećić, Milena Đorđević, Maja Rančić i Milan Kovačević. „Bajkoholik“ je predstava o traganju za srećom i unutrašnjim mirom kroz razotkrivanje sopstvene duše. Reprize predstave zakazane su za nedelju, 6. jul, i utorak, 8. jul, od 20.00 i 22.00.

»»» Besplatne radionice kaligrafije i monotipije za učenike osnovnih i srednjih škola biće organizovane tokom jula u Centru za likovno obrazovanje (Šumatovačka 122). Radionice će se održavati radnim danima od 10.00 do 12.00. Prijave: grafika@sumatovacka.rs.

»»» U Institutu Servantes, u saradnji sa Ambasadom Argentine i Udruženjem likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije 2. jula od 18.00 biće otvorena izložba „Godina Kortasar 2014“ kojom se započinje niz aktivnosti u čast čuvenog argentinskog književnika, Hulija Kortasara. Postavka je sastavljena od odabranih radova 35 umetnika inspirisanih Huliom Kortasarom, koji su na konkursu učestvovali u sledećim disciplinama: fotografija, video umetnost, slikarstvo, crtež, ilustracija, grafički dizajn i privremene instalacije. Izložba će biti otvorena do 15. septembra. (danubeogradu.rs)

loading...