Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Proslava u Ljubljani: 2000 godina Emone
Ljubljana

Proslava u Ljubljani: 2000 godina Emone

Ove godine, Ljubljana slavi 2000 godina Emone: dve hiljade godina od kada je rimska kolonija osnovana na levoj obali reke Ljubljanice.

„Salvete, grati nobis Emonam venitis – Budite pozdravljeni, vi koji ste došli da nas posetite ovde u Emoni!“ je način na koji biste bili pozdravljeni po dolasku na jedan od ulaza u Julia Emona.

U saradnji sa Gradskim muzejom u Ljubljani, Ljubljanskim zamkom i Narodnim muzejom Slovenije, Turistička organizacija Ljubljane pripremila je širok spektar događaja, izložbi i radionica kako bi se proslavila ova godišnjica.

Glavni događaj „Ave, Emona!“ biće održan od 22. do 24. avgusta na Kongresnom trgu, kada će biti dočarana atmosfera rimskog doba sa sve ponosnim Emoncima i rimskim legionarima. Istorijska društva iz inostranstva će se takođe predstaviti i izvesti nastupe različitih aktivnosti i rituala Starog Rima zajedno sa svojim kolegama iz Slovenije. Mogli bismo reći da su Rimljani doneli hleb i vino u Sloveniju: kroz urbanizaciju, arhitekturu, kulturu, vrednosti, politiku i zakone.

Najnovija arheološka istraživanja dovela su do mnogih novih otkrića o drevnom prethodniku Ljubljane. U gradskom muzeju u Ljubljani, može da se poseti izložba „Emona: grad Carstva“ i time stekne uvid u svakodnevni život Rimljana. Rimljani su ovde gradili neobično jaku tvrđavu za to vreme, što pokazuje značajnu ulogu koju je Emona imala, kao trgovački centar, dobro povezan sa Rimom i drugim gradovima.

Ljubljana

Šetnja kroz drevnu Ljubljanu

Turistička organizacija Ljubljane nudi posetiocima jedinstven doživljaj rimske Emone, uz šetnju kroz drevnu Ljubljanu: obići ćete pozlaćenu statuu građanina Emone u parku Zvezda, ostatke mozaika u blizini današnjeg Cankarjevog doma i rimsku Emonu u Trnovu.

Veze sa antičkim Rimom takođe dolaze do izražaja u Tivoli parku. Od 1. septembra, možete prošetati kroz šetalište Jakopič i uživati u izložbi fotografija iz različitih arheoloških lokaliteta iz Slovenije i Hrvatske sve do Egipta.

Zanimljive su i fotografije iz fotografskog takmičenja „Ostaci grada + Foto Emona“ pod pokroviteljstvom Gradskog muzeja u Ljubljani, Gradske umetničke galeriji i Galerije Photon. Na ovom konkursu fotografi se trude da prikažu koegzistenciju prošlosti Emone sa sadašnjošću Ljubljane. Nastavite svoju turu do nasipa Krakov, gde možete posetiti izložbu „Foto Emona“.

Narodni muzej takođe priprema različite događaje u znak rođendana Emone. Posetioci će moći da vide izložbu arheoloških nalaza pod nazivom „Rimske priče sa raskrsnice“. Među više od 1.000 objekata na izložbi, natpis carske zgrade iz 14. veka ima posebno mesto jer je upravo to bila inspiracija za projekat Emona 2000. Originalni položaj pozlaćene bronzane statue građanina Emone će takođe biti rekonstruisano. Statua je iz doba cara Trajana i bila je deo grobnih spomenika.

Kod ljubljanskog zamka se priprema izložba „Urbani razvoj Ljubljane“, koja opisuje urbani razvoj grada od rimskog doba do danas. U Cankarjevom domu, možete posetiti izložbu arheoloških nalaza otkrivenih u području hrvatskog grada Varaždinske Toplice Akua Lasae. Takođe možete uživati u izložbi „Ostaci“ poznatog fotografa Jozefa Koudelka (1991-2012) u Jakopič Galeriji, koja predstavlja drevne spomenike mediteranskog regiona.

Saradnja glavnih muzeja sa slovenačkim izdanjem časopisa „National Geographic“ dovela je do toga da majsko izdanje sadrži Emonu kao lajtmotiv. „National Geographic“ je prvi put pisao o Emoni u 2010. Taj članak je fokusiran na obimnim arheološkim iskopavanjima u centru Ljubljane. Ovog maja, članak „2000 godina Emone“ je napisan, a naslovna strana je ukrašena statuom Emona, simbolom proslave 2000 godina Emone. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.