Naslovna » BG svaštara » Nauka » Prvi put – Tesla dan širom Srbije, 10. jula
Nikola Tesla (foto: Napoleon Seroni, 1893)
Nikola Tesla (foto: Napoleon Seroni, 1893)

Prvi put – Tesla dan širom Srbije, 10. jula

Sa ciljem da se 10. jul, rođendan Nikole Tesle, obeleži širom Srbije, a naročito u gradovima i mestima na kulturno turističkoj ruti Putevima Tesle (www.teslaways.rs), Klaster puteva kulture pokreće jedinstvenu manifestaciju Tesla dan!

Tog dana biće priređeni neobični obilasci stogodišnjih hidroelektrana i kabineta, brojne izložbe, performansi, radionice, predstave, eksperimenti, predavanja, okrugli stolovi, kao i razna druga dešavanja inspirisana Teslom i njegovim životom, Đorđem Stanojevićem, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije…

Tesla dan u Beogradu

Zainteresovani će se prošetati kroz stogodišnje kabinete ETF-a i saznati kako je Tesla „pravio gromove“, na koji način je proizvodio bežičnu energiju i loptaste munje, kako se meri jačina struje ili „natera“ varnica da skače od jednog šiljka do drugog.

Moći će da se zaviri i u Narodnu biblioteku i sazna nešto više o posebnom prijateljstvu između Tesle i Jovana Jovanovića Zmaja. U Tesla bioskopu Centra za promociju nauke ili u Univerzitetskoj biblioteci moći će da se vidi zašto je Đorđe Stanojević čovek koji je osvetleo Srbiju. Tokom ovog dana biće priređene zanimljive šetnje Teslinim stopama kroz Beograd i još čitav niz iznenađenja.

Specijalna dešavanja Tesli u čast pripremaju naravno i Muzej Nikole Tesle, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Narodna biblioteka Srbije, Elektrotehnički fakulet u Beogradu, ali i luksuzni hotel SquareNine sa posebnim Tesla menijem.

Tesla dan širom zemlje

I u zapadnoj Srbiji će biti obeležen Tesla dan. Ne bi trebalo propustiti obilazak „Pod gradom“ u Užicu, najstariju hidroelektranu u Srbiji sagrađenu prema Tesla principima 1900. godine, samo četiri godine posle Nijagare!

Svi koji Tesla dan reše da provedu u Leskovcu i nadomak njega, moći će da obiđu stogodišnju hidroelektranu Vučjanku, koja predstavlja neverovatan spoj prirode i ljudskih ruku, ali i da prisustvuju tradicionalnom obeležavanju Teslinog rođendana u Narodnom muzeju Leskovca koje organizuje udruženje „Izgradimo Teslin toranj“.

Nišlije i posetioci Niša moći će da proslave Tesla dan, uz posetu čuvenoj hidroelektrani Sveta Petka, koja je od aprila po prvi put u svojoj istoriji otvorena za posetioce, kao i uz specijalne animacije Teslinih patenata na Elektronskom fakultetu. I to nije sve…

Dan nauke

U četvrtak 10. jula, takođe se obeležava nacionalni Dan nauke u Srbiji, već četvrtu godinu za redom. Centar za promociju nauke će ovaj dan obeležiti nizom aktivnosti. U prepodnevnim satima biće otvoren Dečji naučni klub, zatim će uslediti predstavljanje programa Horizont 2020, a posle toga će u 19.00 uslediti tribina „HAARP i druge zablude o nauci“. Sve aktivnosti se dešavaju u prostorijama CPN Naučnog kluba u Knez Mihailovoj 5.

Ko stoji iza Tesla dana?

Tesla dan organizuje Klaster puteva kulture koji udružuje više od 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencije, privrednika i čak šest fakulteta. Tesla dan su podržali Grad Beograd, Elektroprivreda Srbije, kompanije Schneider Electric, ENEL PS, Trizma, Doncafe, Ernst&Young, ITAcademy, a prijatelji projekta su Infostud i Centar za promociju nauke.

Projekat postavljanja kulturno turističke rute Putevima Tesle započeo je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, a podržali su ga Elektroprivreda Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja, Sektor za turizam Ministarstva finansija i privrede, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja i Ministarstvo energetike.

„Cilj manifestacije Tesla dan i same rute Putevima Tesle je da prikaže Srbiju i Beograd u nekom drugom svetlu. Da pokaže da to nije samo zemlja gostoljubih ljudi i provoda, već i zemlja kulture, nauke, privrede i preduzimljivih ljudi. Na ovaj način želimo da stvorimo jak i prepoznatljiv brand, da privučemo pažnju kako turista, tako i biznis sektora, naročito u oblasti obnovljivih izvora energije, energetske ehikasnosti i IT-a. Kulturna ruta Putevima Tesle je jedinstven primer projekta koji je uspeo da udruži više sektora – kulturu, nauku, obrazovanje, turizam i privredu“, objašnjava Manuela Graf iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, generalni menadžer Klastera puteva kulture. (danubeogradu.rs)